Сряда, 20 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.11.2020  » Одобриха проекти в сферата на културата за близо 60 000лв
  До края на 2021 година в Русе ще се въведе нов и модерен начин за представяне на туристически обекти, а деца и младежи ще натрупат полезни знания чрез провеждането на обучения по най-съвременните методи. Това ще стане с реализирането на седем проекта, одобрени по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на „Еконт Експрес“ ЕООД.
  Жителите и гостите на Русе ще имат възможност за достъп до сгради, които вече са изчезнали или в такова състояние, че не могат да бъдат видени. Това са хотел “Ислях Хане”, ресторант-бирария Фишер, Кино Роял и първото застрахователно дружество “България”. Чрез 3D визуализацията ще бъдат създадена 360 градусови модели на екстериора, които ще бъдат достъпни през вече изградена дигитална онлайн платформа и QR кодове. Идеята е заложена в проекта „Изгубеното минало на Русе“ на Сдружение „Градоред“.

  По проект на Регионалния исторически музей в Русе видео продукт чрез 360 градусова мултимедия ще визуализира в картини и звук ключови моменти от Българското Възраждане в обновения Пантеон на Възрожденците. Създаването на този мултимедиен продукт ще засили преживяването на туристите в експозицията и ще съдейства за увеличаване на туристическия поток в града.

  В Регионална библиотека „Любен Каравелов“, в рамките на „Библиотечко“, за първи път в България ще отворят врати зони „От 0 до 5“ и „Аргонавти“. В първата ще има Къща на познанието, Приказно пространство и Тактилни сетивно-пространствени пана за най-малките жители на Русе ще проучват и експериментират в контролирана безопасна среда чрез допир, тактилни усещания и съвременни технологии. В Зона „Аргонавти“ тематичен акцент ще е интерактивен кораб-катерушка, оборудван с бутони, сензори и дисплеи, които симулират отделните компоненти на кораб, както и с интерактивни приложения с QR код и добавена реалност (AR). Децата ще могат да се запознаят с емблематични за нашия град места, предмети, личности, свързани с реката и града.

  Проектът „Робо фабрика“ на Сдружение „В света на иновациите“ предлага изучаването на програмиране и роботика чрез практика. Учениците опознават различни науки, посредством игри с роботите и постоянна работа в екип. Изработената от експерт обучителна програма ще бъде качена в Интернет и ще може да бъде използвана от учители и ученици във всеки един момент. Чрез нея ще бъдат поставени основите на малка русенска академия, която да внедрява иновации и технологии в образованието, чрез нестандартни и атрактивни обучения за личностното развитие на децата.

  По инициатива на Сдружение “От знание към умение“ ученици ще имат възможност да придобият знания по финансова грамотност, предприемачество и изграждане на личностни умения. Това ще се осъществи по интерактивен начин. Обучителният модул е проектиран така, че участниците да не правят разлика между учене и игра.
  Проектът на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ ще допринесе за съживяването на моменти от историята на Русе. Ученици от немското училище и от гимназията по корабостроене ще обединят усилията си в създаване и съхраняване на исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк, ще се обучават в дейностите дигитализация и издирване на информация, а техни ментори ще бъдат специалисти от Държавен архив – Русе, Военен клуб – Русе и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

  По изработването на креативна „Голяма книга на знанието за Русе и България“ ще работят стотици деца от русенските детски градини, а техни ментори ще бъдат учители, родители и членове на Клуб „Традиция“ и НЧ „Христо Ботев – 1908“ . Проектът „Градим знания за Русе и България“ е на ДГ „Слънце“.

  За реализирането на седемте проекта ще бъдат отпуснати 58 583 , 72 лв.
  Съгласно предварително обявения регламент проектните идеи преминаха през два етапа на оценка – административно съответствие и допустимост и оценка по същество, като класирането се осъществи на база събрани точки по отделните критерии. Одобрени са проектите, събрали общо над 50 точки.


  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »