Петък, 18 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.08.2020  » Общината предлага изменение на редица такси и услуги

  Изменение на размерите на таксите и услугите, определени в Наредба № 16 на ОбС – Русе, предлага местната администрация на общинските съветници. Причината за това е покачване на разходите при извършването им, формирани и от увеличение на работните заплати, увеличение на цени на материали, електроенергия и други. Голяма част от размерите на тези такси и цени на услуги не са актуализирани от години.

  Към настоящия момент за извършване на търговска дейност на открито се заплаща 3,00 лв. на кв. м за ден или 32,00 лв. на кв. м за месец.

  Дължимата сума за тридесет календарни дни, ако се плаща на ден, е 90 лв. (3лв * 30 дни), за сравнение месечната такса е 32,00 лв., което е с 64,45 % по- ниска. Предложението е таксата на ден да се запази в същия размер, а при плащане на такса за месец да се ползва преференция от 50%, което означава месечната такса да стане 45,00 лв. за кв. м.

  Съществуват два метода за таксуване за разполагане на маси и столове пред обекти за хранене и развлечение – по вид маса или на квадратен метър. За разполагане на лятна градина се заплаща такса от 0.60 лв. на кв.м на ден (18 лв на кв. м за 30 дни) или такса от 7,50 лв на кв.м на месец. Определената месечна такса на кв. м в размер на 7,50 е с 58% по ниска.

  Предложението е таксата на ден да се увеличи на 0.70 лв. на кв. м, а при плащане на такса за месец да се ползва преференция от 50%, което означава месечната такса да стане в размер на 10,50 лв. за кв. м. Предлага се таксата за извършване на търговска дейност на открито да се заплаща на база заета площ, поради което вторият метод /на вид маса/ не е необходим.

  Местната администрация предлага да бъдат въведени такси за извършване на обикновена услуга (срок за извършване – 72 часа от заявяване), бърза услуга (срок за извършване – 24 часа от заявяване) и за определени видове удостоверения – експресна услуга (срок за извършване – до 6 часа от заявяване), като таксата за бърза услуга е 100% от стойността на обикновената услуга, а таксата за експресна услуга – 200% от стойността на обикновената услуга.

  С настоящото предложение се предвижда и увеличение с 20 стотинки на цената за паркиране в зоните за платено паркиране. Мярката би довела до насърчаване използването на обществения транспорт или електрически превозни средства за придвижване в градска среда /велосипед, скутер, тротинетка/.

  Управата предлага и намаление от 20% при ползване на съоръжения на спортната инфраструктура за провеждане на срещи от отбори, които се състезават в елитната дивизия на съответния вид спорт.

  Срокът за предложения и становища по проекта за правилник е 30 дни, считано от публикуването на интернет страницата на ОбС-Русе. Тук може да видите и останалите предложения.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »