Вторник, 9 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  31.07.2020  » Превръщането на България в атрактивна инвестиционна дестинация обсъждаха на конференция

  Българска агенция за инвестиции /БАИ/ и петнадесет Двустранни търговски и индустриални камари провеждат кампания за представяне на България като нова „nearshoring“ дестинация в световен мащаб. Сред организаторите е и Българо-румънска търговско-промишлена палата.
  На първата видеоконференция, в която участваха заместник-министърът на икономиката Стамен Янев, ръководството на БАИ и повече от 180 представители на фирми, опериращи в България, бяха очертани предимствата, които страната предлага на мултинационалните компании, за да преместят своето производство именно в България, скъсявайки веригите си на доставки. Сред тях - стратегическото местоположение, членството в ЕС, ниските данъци, образованата и квалифицирана работна ръка.

  Акцентът, който постави изпълнителният директор на Българо-румънска палата – Елеонора Иванова, беше възприемането на България и Румъния като общ пазар, но и силната конкуренция между двете държави при привличането на компании със стратегическа важност.

  Страните имат сходен бизнес климат и структура на икономиката, а разликата в мащаба им се отразява в привлечените чуждестранни инвестиции. В Румъния те са 5,2 млрд. евро към 2019, като над 30% от тях са в преработващата промишленост и пряко създават добавена стойност и работни места. За сравнение в България ПЧИ са 3.5 пъти по-малко спрямо северната ѝ съседка.

  Днес Румъния е втори външнотърговски партньор на България, със стокооборот за 2019 г. от над 5 млрд. евро. Въпреки интензивните търговски отношения, преките инвестиции от Румъния в България са едва 28.5 млн. евро, докато българските в Румъния са малко по-високи - 33.7 млн. евро. „Вероятно това е нормално, защото няма сериозни пазарни стимули поради близката икономическа структура и среда и малкото разстояние между двата пазара“, коментира Елеонора Иванова и допълни, че румънски фирми са сред най-големите играчи на българския онлайн пазар.

  Ръководителите на двустранните търговски и индустриални камари отчетоха най-честите проблеми, които срещат чуждите фирми, идващи в България – бюрокрацията и неспазването на законите. Знаков казус, който ограничава инвеститорите, е невъзможността за разкриване на банкова сметка на чуждестранна фирма в България.

  През последните два месеца БАИ и Двустранните търговски и индустриални камари у нас се стремят да позиционират България като отлична дестинация за релокация на производства в процеса по скъсяване на веригите на доставки /nearshoring/. Подготвена е брошура, представяща ключовите предимства на България, а съвместната инициатива включва още конференции с представители на бизнеса, инвеститори, които са членове на Двустранните търговски и индустриални камари, участие на български посланици и търговски аташета.
  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »