Неделя, 7 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.07.2020  » ArcheoDanube прави историята вълнуваща и приятна
  Русе е едно от 22-те места в Дунавския регион, който ще развива иновативни инструменти да направи културното наследство на града и региона вълнуващо и приятно. Новият проект ArcheoDanube, съфинансиран от ЕС, ще съхранява културното наследство за бъдещите поколения по различни начини, с помощта на археологически паркове и развитие на археотуризма.  Подобно на Русе и други малки и средни градове са изправени пред същите предизвикателства: как да включат археологическото наследство в социалната среда, как да се впише то в градските части, как да се интегрират запазените останки в съвременните сгради и пространства, как да се осигури устойчиво развитие и да се постигне икономическото въздействие чрез културен туризъм. Понякога отделните градове се сблъскват с липсата на опит за използване, адаптиране и управление на този уникален ресурс като предимство в подкрепа на привлекателността и конкурентоспособността за по-добро икономическо развитие за целия регион.

  Проектът ArcheoDanube, съфинансиран от ЕС, се занимава с нови подходи към концепцията за опазване и представяне на наследството по отношение на принципите на градското планиране и градоустройствения дизайн. ArcheoDanube ще помогне на гражданите да намерят скрити ценности и съкровища в града и региона, които ги правят горди да бъдат граждани на България и Европа.

  Русе и региона са местата, които ще развият модели, инструменти и планове, които са полезни за управлението на техните историческите ресурси, като се опират на транснационален опит и знания. Регионален исторически музей - Русе ще представлява България в международния консорциум.

  По време на работата Русенският музей ще включва различни сектори от Русе - академични среди, бизнес, администрация и гражданско общество. Проектът ArcheoDanube има за цел да превърне историята и археологията в забавление с иновативните инструменти на съвременните технологии, като включва 3D модели, игри за търсене на съкровища, инструмента „Вчера-днес-утре“ и приложението ArcheoTales, което ще помогне да се запознаете с историята на града и региона по забавен начин.

  Следвайте TalentMagnet за бъдещо интересно съдържание: https://www.facebook.com/ArcheoDanube
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »