Неделя, 9 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.07.2020  » Бяла почита 220 години от рождението на Кольо Фичето
  • Изложба „220 години от рождението на майстор Колю Фичето“ се открива утре в Исторически музей – Бяла. Тя е единствената в страната, експонирана по случай бележитата дата. Никола Фичев е роден в Дряново през 1800 г. През 1836 г. е признат за майстор.
  На 15 табла е показано творчеството на Колю Фичето, неговата жизненост от Възраждането до днес. Ярката красотата на възрожденската архитектурна традиция е изразена чрез висококачествена цветна художествена фотография. Изложбата запознава подробно публиката с всички типове църковно, сградо и мостостроене, изпълнени от Колю Фичето в Бяла, Дряново, В. Търново, Свищов, Ловеч и др. Тя е създадена от екипа на Исторически музей – Дряново.

  Любопитен експонат е портретът на Колю Фичето, живописван от Димитър Анастасов – един от създателите на Русенската художествена галерия, дарен на ИМ-Бяла. Централно място е отделено на моста при гр. Бяла, построен преди 153 години. И до днес той буди интерес в туристите и гордост в българите за изключителното строително постижение. Мостът над р. Янтра е дълъг 276 м, широк е 9 м и има засводени 14 каменни звена. Той е обявен за национален паметник на културата.Феликс Каниц на 29 юни 1871 г. вижда моста и пише: Беленски мост над Янтра … тази най-красива творба на българското строително изкуство … Изненадващо големият монументален мост ... най-съвършената нова хидротехническа постройка в Турция и би направила чест дори и на най-кадърните европейски техници.“

  Наред с известните произведения на Колю Фичето като сградата на конака (1874) известна и като сграда на Учредителното народно събрание, Къщата с маймунката (1849), хан на х. Николи (1858) в Търново, Икономовата къща(1859) в Дряново; мостовете в Севлиево (1858), Дряново (60-те г. на ХІХ в.), покрит мост в Ловеч (1874-1876), църквите „Св. Троица“ в Свищов (1865-1867), „Св.Св. Константин и Елена“, „Св. Спас“ в Търново, „Св. Никола“ в Дряново (1851), Преображенски манастир, Плаковски манастир, манастир „Св. Троица“ край Търново, посетителите могат да видят някои любопитни, по-малко известни или вече несъществуващи произведения на великия български майстор.
  В поредица от цветни дигитални образи се вижда вътрешната архитектура на църквата „Св. Никола“ в Търново.

  Заради приложените умения в нейното завършване през 1836 г., Колю Фичето е признат за майстор и получава правото за самостоятелна строителна дейност. Изключително любопитно е да се разгледа първата му самостоятелна творба – църквата в Килифаревския манастир (1840-1842), съборената от земетресението на 1 април 1913 г. църква „Рождество Богородично“ в Търново (1842-1844); църквата „Св.Св. Кирил и Методий“ (1860-1861) в чиято кондика е записан като „архитект“; мост при с. Йовковци на р. Веселина, чиито сводове могат да се приемат като прототип на сводовете на моста в Бяла. Днес този мост е потопен в чашката на язовир „Йовковци“.

  Строежите на всепризнатия за първомайстор на националната архитектура Никола Фичев са украсени с релефни изображения на птици, животни, митични същества, разярен лъв и двуглав орел. Приема се, че чрез тях талантливият строител е намерил форма, за да изповядва своето политическо верую.  С помощна на каменоделското изкуство Колю Фичето превръща една инженерна постройка в художествена творба.

  Изложбата „220 години от рождението на майстор Колю Фичето” е разположена в сградата на експозиция „Освободителна война“ – Бяла. Тя
  ще бъде достъпна ежедневно през юли - август за разглеждане при спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания на МЗ.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »