Вторник, 4 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.07.2020  » Почина милиардерът и щедър дарител Игнат Канев

  На 93 г. почина Игнат Канев, предаде БГНЕС. Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, със състояние над $1 милиард.

   

  Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Къневи.

  Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. До момента на смъртта си Канев се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада.


  Канев е известен и като голям филантроп – дарява средства предимно за образование и здравеопазване.

  Игнат Канев бе управител на благотворителна фондация, носеща неговото име, в която главна роля имат съпругата му Димитрина и двете им дъщери Анна-Мария и Кристина. С дарения на фондацията в Русенския университет е построен "Канев център" и са открити новите отделения - педиатрично и по трансфузионна хематология, в болницата, която носи неговото име. Бе изградена и открита детска площадка в двора на болницата. Подкрепя със стипендия студенти-отличници от Русенския университет. В родното си село Горно Абланово Канев издигна културен дом.

  До момента средствата, дарени от благотворителна фондация „Игнат Канев“ за университетска болница „Канев“, общо възлизат на близо 2 милион лева.


  Музейна експозиция „Игнат Канев“ отвори официално врати в Канев Център - Читалище „Пробуда 1924 г.“ в Горно Абланово през есента на 2019 година. Серия постери с богат визуален материал разказват невероятната история на българското момче, тръгнало към съдбата си едва на 14-годишна възраст, за да се превърне в един от преуспелите бизнесмени и филантропи на Канада. Дигитален сегмент показва на посетителите колекция от разкази от първо лице на самия Игнат Канев и неговата фамилия, аудиовизуални и печатни медийни публикации от България и Канада, архивни фотографии и документи.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »