Четвъртък, 9 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.06.2020  » 30% по-ниски добиви от жито по поречието на Янтра  Жътвата на пшеницата по долното поречие на Янтра е в разгара си. По думите на земеделските производители тази година реколтата е с около 30 на сто по-ниска поради сушата през зимата и в началото на пролетта. В бункерите на комбайните влизат средно по 500 кг/дка, а житото е с много добри хлебопекарни качества.
  И тази година прибирането на реколтата се превърна в повод да се проведе ритуалът Жътва в района на село Долна Студена. Самодейци от читалище „Пробуда“ по автентичен начин пресъздадоха ритуала. За домакин на възстановката бе избран земеделският производител Стефан Сидеров. Той се занимава със земеделие от близо 20 години и обработва 1000 декара земя, повечето от които са заети със зърнени култури. „Началото на жътвата се превръща в празник за всеки стопанин. Самодейци от години пресъздават ритуала като по този начин не само пазят традицията, но и умело приобщават и по-младите“, не скри читалищният секретар Ивелина Анчева.

  В ранното утро по пътя към нивата освен жътварски песни се понесоха и наричания за успешна жътва, щедра реколта и благосклонна природа. Спазвайки обичая, жътварките се бяха облекли в дълги бели рокли, увили около главите си бели кърпи и закичени с китка цвете. Групата беше предвождана от най-младата жътварка. Тази година това беше четиринадесетгодишната Стефания Димитрова – дъщеря на земеделския стопанин.
  Поверието гласи, че стопанката зажънва първата ръкойка. По този начин прибирането на реколтата ще приключи навреме и житото ще напълни хамбарите. Самодейките със сърпове и паламарки започнаха да прибират житените класове. Първият сноп беше завързан с червен конец за здраве и берекет. По стара традиция стопанинът отправи молитва за плодородие и спорна работа. Той развърза широко кесията си и щедро хвърли сребърни монети около ожънатите класове. Редом до Стефан Сидеров стоеше с питка в ръце стопанката на дома. По парче от ароматния хляб – символ на плодородието получи всеки участник в ритуала.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »