Вторник, 22 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.06.2020  » Русенци отбелязаха 144 години от безсмъртието на Ботев


  С възпоменателна церемония днес в Русе беше отбелязана 144-годишнината от гибелта на Христо Ботев и бе почетена паметта на героите, дали живота си за свободата на България. Тя се състоя пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение.


  Събитието започна със строяване на почетен караул от русенския гарнизон и изпълнение на патриотичен марш от Общинския духов оркестър. 


  По повод паметната дата слово произнесе областният управител Галин Григоров, в което каза: „Нека днес, когато говорим за идеали, да си зададем въпроса за завещания от нашите деди урок по родолюбие, затова доколко го следваме и успяваме ли да съградим нашето утре – такова каквото историята ни е отредила, доколко сме единни и устремени в своето настояще и бъдеще! Вярвам, че духът на великото ни минало ще продължи да поддържа съзнанието ни будно!

  Поклон пред паметта на героите, обрекли се за свободата и независимостта на България! Поклон пред безсмъртното дело на Христо Ботев, извел идеологията на българското Възраждане до връхна точка, завещал ни непримиримостта към подтисничеството и безграничната любов към отечеството! Тук е и мястото да си спомним неговите стихове, израз на прозренията на един безграничен ум, както и на вълненията на едно голямо човешко сърце, дръзнало да съгради общество, подчинено единствено на принципите на справедливостта и свободата!“

  Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха заупокойна молитва. 


  В словото си кметът на Община Русе – Пенчо Милков заяви: „България има своите синове, които са пролели кръвта си и тяхната кръв е заветът им към нас. Имена и светлите им образи са тези, които от поколение на поколение пренасяме във времето, за да не загубим своята гордост и мъжество. Да сведем глави за миг пред подвига на героите и тяхното велико дело, след което високо да се изправим и да направим делата на своя живот.“
  В края на церемонията присъстващите гости поднесоха своите венци и цветя и притихнаха в едноминутно мълчание, за да засвидетелстват уважението си към подвига на загиналите.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »