Неделя, 20 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.05.2020  » Георги Атанасов откри трета самостоятелна изложба в Русе


  Трета русенска самостоятелна изложба, под надслов „Врати в пространството” откри в Художествената галерия Георги Атанасов, като един от големите, макар и не най- популярните, но безспорните, истински майстори на рисунката у нас. В тези 39 нови рисунки са представени разнообразни сюжети, изградени с фини, гъвкави линии, при един забележителeн усет за форма и композиция.

  Изложбата е с един особен, малко странен, но определено привлекателен митологичен привкус. Георги Атанасов е без съмнение езичник. Йератичното му е чуждо. Богове и богини, фавни, митични животни, сатири, ангели, феи, русалки, преплетени голи женски и мъжки и детски тела, риби, птици дракони, кентаври – същества реални и фантастични - всичко това нарисувано изящно, рафинирано в сложни, неочаквани, бих казал направо, причудливи композиции. Синтез между Възвишеното и Земното, както би се изразил великият Мирча Елиаде. И въпреки приказните и митичните сюжети, един по- внимателен поглед ще открие в тях и теми и идеи от днешния ден като, например, самотата, отчуждението. И още нещо: интересното е, че тези видения, тези фантастични композиции са решени върху ажурен, дантелен фон, изпълнен също така сложно, филигранно, при това ефирно, сякаш от ръката на майстор- бижутер. Той несъмнено притежава слабост към чистата декорация, при една прецизност на контура. Работите му сякаш дело на майстор- гравьор от епохата на Албрехт Дюрер.

  Георги Атанасов споделя, че повечето от творбите му са рисувани с определен, предварителен план и идея. Извор на вдъхновението за него е литературата, голямата литература – световната и родната изящна словесност, и преди всичко митологията и античната история, както и Библията. Именно оттук тръгва и неговата мисловна, дълбоко философски осмислена, при това динамична фантазия, плод на която са тези малки, бих казал, неповторими шедьоври на рисунката.

  Роденият през 1954 година в Добрич, Георги Атанасов е ученик на известния график и многозаслужил педагог проф. Никола Танев от Великотърновския университет, Дъл­го­го­ди­шен член на СБХ, Сдру­же­ни­е­то на художници­те и на „Ате­лие 13”,До­б­рич, той е бил и директор на галерията в родния си град. За повече от тридесет години активна творческа дейност Георги Атанасов е подредил над двадесет са­мо­с­то­я­тел­ни из­ло­ж­би, има и значителен брой уча­с­тия в ко­ле­к­ти­в­ни и общобългарски форуми. Организатор е на международни и национални пленери. Освен с графика, творецът се занимава активно с акварел и декоративна живопис.

  ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »