Вторник, 2 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.05.2020  » Празникът на Русе по Канал 1 и БНТ2


  Пряко включване в Сутрешния блок на БНТ от църквата „Св. Георги“ ще даде начало на предаванията, с които националната телевизия ще отбележи Празника на Русе – 6 май.

  От 11 часа по БНТ 2 ще бъде излъчен документалния филм „Сцените на Русе“ с автор Бояна Шандуркова. Лентата напомня за артисти, оставили своя знак в националната ни култура. Тя представя духа на Русе - космополитния град, част от биографията на личности, вградили таланта и вдъхновението си в храмовете на българската култура и изкуство. Театрите, Операта, Международният концертен подиум – това са сцените на Русе, които днес са мост между България и света.

  От 17 часа по БНТ 2 ще бъде излъчено празничното издание на предаването "На фокус: Регионът". В едночасовия блок от Русе проф. Николай Ненов и арх. Цвети Русинов припомнят историческите сведения за произхода и името на града, архитектурното му богатство, известните русенски фамилии в миналото, построяването на Дунав мост, както и новостите за страната ни, случили се за  първи път в Русе. Милен Добрев от РТИК и Елеонора Иванова от БРТПП коментират отрасловото развитие на икономиката, както и българо-румънското бизнес сътрудничество.

  Съвременните вдъхновители, родени в Русе, сред които носителите на "Оскар" Владимир Койлазов и Димитър Маринов, филантропа Игнат Канев, номинирания за Нобелова награда Самуил Рефетов и др. са представени в репортаж, а ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев и зам.-кметът по хуманитарните дейности на Община Русе Енчо Енчев коментират предизвикателствата пред висшето и средното образование. Началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова и оперната певица и режисьор доц. Аделаида Якимова – Фурнаджиева припомнят традициите на Русе в сферата на музиката, театъра, изобразителното изкуство. Разбира се, спортните постижения на Русе в миналото и днес, също заемат своето място в предаването. Празничният блок завършва с послание на кмета на Община Русе Пенчо Милков към жителите на дунавския град.

   АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »