Петък, 7 Октомври 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.04.2020  » Как е преминало лечението и какви са симптомите на първия болен от COVID-19 в Русе


  Директорът на УМБАЛ "Канев" Иван Иванов и лекуващият лекар инфекциозни болести д-р Маргарита Георгиева са щастливи, след добре свършената работа и споделят, че вече знаят как се прави.

  Отпадналост, лесно изморяване, двустранна пневмония и засилване на кашлицата. Това са били първите симптоми на изписания днес първи пациент приет с COVID-19 в УМБАЛ „Канев“ в Русе. Това съобщи днес лекуващият лекар д-р Маргарита Георгиева.

  51-годишният мъж се е завърнал от Австрия и на 16 март са преминали през ГКПП „Дунав мост“ заедно с приятелката си. Не са попълнили анкета, тъй като Австрия тогава не е била посочена от здравните власти като рискова държава. На 25 март мъжът се почувствал зле и започнал да се самолекува. На 30 март здравословното му състояние се влошило и той отишъл в Белодробната болница, където му направили рентгенова снимка. А на 1 април пробата му за COVID-19 е положителна. Приятелката му също е тествана, но при нея резултатът е отрицателен.

  Веднага е приет в Инфекциозно отделение и подложен на антибиотично лечение, плюс хидроксихлорохин, който е бил изписан със съдействието на здравното министерство. Имал е промени в кръвната картина, повишена утайка и активен протеин, коментира д-р Георгиева. В рамките на 17 дни пневмонията претърпява обратно развитие, той се подобри клинично и няма клинични оплаквания. При 51 годишния мъж е липсвало разстройство, но останалите симптоми са били еднакви с описаните за болни от COVID-19.

  По разкази на пациента, той се е чувствал много отпаднал лесно се е изморявал и е имал суха кашлица, а сега умората още продължава, дори при вървене на кратки разстояния. Но възстановяването ще продължи, макар и бавно, допълни лекуващият лекар. Протичането на вирусната инфекция е доста продължително в сравнение с грипа, където пациентите се възстановяват много по-бързо.

  Към момента остава още една пациентка, която до момента има две отрицателни проби за COVID-19 и е клинично подобрена. Днес и е правена контролна снимка, но не е достатъчно оздравяла за да бъде изписана и продължава да лекува пневмонията, заяви д-р Маргарита Георгиева. Очакванията са до 5-6 дни и тя да бъде изписана.

  За изписания днес пациент следва 28 дневна карантина у дома. Ако нещо го притесни връзката с лекарите е по телефона.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »