Събота, 1 Април 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.04.2020  » Отец Валтер: С Възкресение да се роди Новият Цар


  Пожелавам с Възкресение Христово да се роди Новият Цар, да се роди нов дух, да възкръснат старите човешки ценности. Нека да има възкресение на новия човек, на новото човечество, каза в интервю за БТА енорийският свещеник към католическата катедрала "Св. Павел от Кръста" в Русе отец Валтер Горра по повод на католическия Великден, който тази година се празнува на 12 април.

  По думите му ситуацията в света заради коронавируса може да даде импулс утре да бъдем различни от днес - в добрите мисли, в добрите дела, в добрите отношения.

  "Човекът да възкръсне по този начин тук, на земята, за да възкръсне след това в рая, в Царството Божие", каза Валтер.

  Той пожелава тази епидемия да мине скоро, но да не губим това, което в момента най-много ценим. През тези седмици, когато живеем по различен начин, разбираме от какво сме се лишили.

  "Това е урок, който ще ни помогне да приемем присърце някои неща, които досега сме приемали като даденост. В сегашната ситуация "Обичам те" означава много повече от "Обичам те" преди епидемията. Сега всичко е под въпрос и оценяваме всеки ден от живота, оценяваме това, което имаме, което притежаваме, нашите връзки с другите хора, нашите отношения. Така в "Обичам те" сега влагаме още по-силно чувство,казва отец Валтер.

  Човекът разбра, че не е господар на всичко

  Отец Валтер коментира, че сегашната ситуация застрашава психиката на всеки човек. Той заяви, че не трябва да падаме духом, да изпадаме в депресия, а да мислим положително, да имаме надежда и вяра в утрешния ден, да очакваме, че скоро всичко това ще е минало. Според него е много важно всеки човек да търси контакти и връзки с другите хора, макар и виртуално, дистанционно - било то по телефона, или чрез интернет.

  "Винаги трябва да мислим положително. Сега не е важно да търсим причините за това, което стана, да отправяме критики, да търсим виновните. Това ще го обсъждаме по-нататък. Сега е важно да пазим живота на всеки човек", казва свещеникът.

  На въпрос дали му липсва родината Италия, отец Валтер казва, че в момента му липсват много неща.

  Литургиите в католическата катедрала в Русе ще се предават онлайн

  Литургиите за Възкресение Христово в католическата катедрала "Св. Павел от Кръста" в Русе ще бъдат предавани онлайн в социалната мрежа "Фейсбук". Целта е в храма да не идват много хора. Отец Валтер обясни, че в сегашната ситуация, при спазване стриктно на всички противоепидемични мерки, в църквата могат да бъдат допуснати не повече от 20-30 души. По думите му хората са дисциплинирани, разбират положението и спазват мерките на здравните власти. Той даде пример, че на Палмова неделя в църквата са били петнайсетина души.

  Отец Валтер заяви, че ако човек не отиде на църква, не означава, че не празнува Възкресение Христово.

  БТА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »