Понеделник, 25 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.03.2020  » Русе през ХIХ век е показан в изложба в Австрия


  „Дунав: хора, съкровища и култури“ – това е заглавието на изложба, която се открива на 27 март 2020 в замъка Шалабург в Австрия. Замъкът днес е експозиционна галерия с 200 000 посетители годишно, една от спирките на круизните кораби по Дунав.

  През настоящата година Регионален исторически музей – Русе участва с темата за Русе през ХIХ век в общата изложба, която разкрива съкровища от места по река Дунав и многообразие от култури, така, както ги описва Елиас Канети. Рибарите от Делтата, строителството на кораби, мостовете по реката изграждат единен разказ за дунавската цивилизация, който е важен за представянето на спецификата на най-европейската река.


  Русенската експозиция е развита с 36 предмета, подбрани от етнографите от къщата на Калиопа и експерти от Австрия. Техният контекст се изгражда от безценните образи на русенската архитектура. Независимо, че сме на една река, ние знаем малко едни за друг, коментира д-р Хихер от екипа на Шалабург. Изложбата, която бе подготвяна почти две години, ще продължи девет месеца.


  Едновременно с откриването изложбата е закрита за посетители с решение на австрийското федерално правителство. Витрините са покрити, а замъкът е затворен в очакване на по-добри времена. Изложбата е съпътствана от Каталог, който представя основната концепция, както и отделните теми на всеки един от участниците. Русе от XIX век е представен от проф. Николай Ненов. По създаването на изложбата работиха също Искра Тодорова, д-р Стефана Йорова, Симона Петрова, Искрен Великов.

  Снимките, които придружават тази публикация, са любезно предоставени от нашата сръбска колежка д-р Татяна Бугарски, експерт от музея на Войводина в Нови сад, шеф на ICOM – Сърбия, която участва в подреждането на изложба за традиционни музикални инструменти по Дунав, с което Сърбия се вписва в експозицията на замъка Шалабург.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »