Четвъртък, 28 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.03.2020  » РУ започва да принтира 3D предпазни шлемове за медици


  Русенският университет се включва в мащабната национална кампания за производство на предпазни шлемове за медицинските работници в страната. Инициативата е организирана от столични дентални медици и се реализира от множество професионални организации и ентусиасти в областта на 3D технологиите от София, Пловдив, Велико Търново, Ловеч, Варна, Ямбол, Бургас, както и от редица други населени места в България.

  В Русе кампанията бе подета след разговор на проф. Красимир Ениманев, с русенеца, доктор по дентална медицина Симеон Симеонов.На електронната поща на Русенска стопанска камара спешно бяха изпратени кородинати, файлове и връзки за производство на шлемове за медицинския персонал в лечебните ни заведения и кабинети.

  Екипът на Русенска стопанска камара направи бърза организация по издирването на така нужния 3D принтер. Най-бързо реагираха Пламен Захариев и Георги Христов от Катедра "Телекомуникации". Само за час те създадоха организация да работят по предоставените модели. 

  Русенска стопанска камара благодари сърдечно на екипа на Русенски университет за адекватната реакция.

  Проектите на 3D принтираните предпазни шлемове са изготвени от „Prusa Research“ и са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Република Чехия. Материалите за 3D принтиране се предоставят безвъзмездно от няколко фирми в България, а останалите консумативи, които са необходими за окомплектоването на шлемовете, сa осигурени от Русенски университет „Ангел Кънчев“.

  Целта на кампанията е да се направят възможно най-много предпазни шлемове, като тези които ще се произведат от Русенския университет ще се предоставят безвъзмездно на медицинските работници в УМБАЛ „Канев“, както и на общопрактикуващите лекари и зъболекарите в град Русе.

  Използва се сериозен ресурс от оборудване на факултетите „Електротехника, електроника и автоматика“, „Транспортен“  и  „Аграрно-индустриален“  – два 3D принтера Prusa Research I3 MK3s, един 3D принтер Ultimaker 2+, два 3D принтера Ultimaker 3, както и два 3D принтера, които са проектирани и сглобени от преподаватели и служители в университета. Капацитетът на производство към този момент е 6-7 маски на всеки 150 минути, но се работи по оптимизиране на процесите и повишаване на обема.


  Част от оборудването, което се използва за производството на предпазните шлемове е закупено в рамките на националните и международните проекти, по които се работи в Русенския университет, включително „Национална научна програма ИКТвНОС“ и проект „УНИТе“.

  А на електронната поща на Стопанска камара вече постъпват множество запитвания от медицински работници за закупуване на предпазни медицински шлемове.


  Благодарение на словашки ентусиасти от https://pomoznemocnici.sk/ вече всеки с 3D принтер има възможността да помогне, като отпечата рамка и със съвсем малко допълнителни материали да сглоби напълно фунциониращ предпазен медицински шлем.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »