Петък, 5 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.03.2020  » По усещане за щастие ние сме сред Туркменистан и Венецуела


  Точно след Туркменистан и преди Мароко и съвсем близо до Венецуела. Това е мястото, отредено на България в публикувания доклад за ООН Доклад за щастието 2020 г.

  Той е изрботен от Мрежата за решения за устойчиво развитие към световната организация и обхваща 156 държави. Сред тях България е на 96-о място. Най-близката в списъка държава от ЕС е Хърватия (79), а на Балканите единствено Албания е по-назад - на 105-о място.

  За трета поредна година класацията се оглавява от Финландия, а столицата ѝ е също на върха сред анализираните световни градове. Защо е така? Съветът на "най-щастливото общество" е: дайте на децата си възможно най-доброто образование и грижа, полагайте грижи са околните и околната си среда.

  За оценка при проучването са приложени критерии като БВП на глава от населението, обществена подкрепа, очакване за здравословен живот, свобода да избираш как да подредиш живота си, щедрост и отсъствие на корупция.

  Сред останалите държави в Топ-10 само Нова Зеландия не е от Европа. Другите са Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Нидерландия, Швеция, Люксембург и Австрия.

  "Отново виждаме, че причините за добруването на обществото са добрите мрежи да подкрепа, доверието между хората, честните правителства и управление, безопасна околна среда и здравословен живот", казва Джефри Сакс, директор на SDSN и един от авторите на доклада.

  За пръв път от 2012 г., откакто се прави това проучване, се обръща специално внимание на усещането за щастие в градовете. Обхванати са 198, включително София, която е поставена на 109-то място след Баку и преди Загреб и Триполи. Българската столица е сред водещите по подобряване на усещането за по-добър живот през последните десетина години, но даденото обяснение е, че страната е влязла в ЕС. Когато софиянци са питани дали са оптимисти за града си, отговорите им поставят София на 144-о място зад Карачи.

   dnevnik.bg

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »