Неделя, 24 Октомври 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.02.2020  » Министър Десислава Танева: 850 декара нови лозя за година


  850 декара нови лозови насаждения са изградени за миналата година, коментира министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. На днешния Трифон Зарезан тя символично заряза лози в масив край село Нисово, а после проведе среща с винопроизводители.


  „Очакваме приключването на всички европейски актове, които ще ни дадат регулаторната рамка, по която България да разработи своя национален стратегически план и съгласно поетия от нас ангажимент в края на тази година да представим първия вариант първия национален стратегически план за земеделието за новата ОСП. В него ще намери място и сектора лозарство и винарство като националната лозаро-винарска програма ще бъде част от този национален стратегически план. Това е и новото и част от реформата на ОСП. В България секторът се развива във възходящ темп в последните няколко години. Включително и прилагайки националната програма. Имаме малко над 60 хиляди хектара от лозови насаждения. Една част от тях, по-малка част, разбира се, изградени с помощта на мярка по тази програма „Конверсия на лозя“, каза Танева.


  61 % общо от всички лозови насаждения са вписани в европейския регистър за защитено географско указание, защитено наименование на произход. Това е много важно, защото това дава възможност на съответните производители да се брандират за съответния регион, за съответното качество, което е едно и също и би следвало да даде по-добри възможности, каза още министърът.


  Първият прием, който ще бъде отворен по новата лозаро-винарска програма е на н17-ми февруари и е за промоции в трети страни. Тя е с променени условия в посока по-добри за производителите на вино. На 4 май ще бъде отворена и мярката за подкрепа за застраховането. Държавата ще подкрепя всички мерки, които са за превенция на последствията от климатичните изменения.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »