Петък, 14 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.12.2019  » Трудовите мигранти имат нужда от интеграция в обществото

  Повече от 30 участници събра днес кръглата маса „Миграция и бизнес“, организирана от Каритас Русе в рамките на международната инициатива MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“.

  Представители на различни бизнес-структури, експерти и неправителствени организации дискутираха основните предизвикателства пред възможностите за реализация на трудови мигранти на българския пазар. Заместник-областният управител Свилен Иванов се включи в срещата, както и представители на Община Русе.


  Най-важните послания на ключовите участници в дискусията:

  Елеонора Иванова, БРТПП: Настаняване и интеграция - от това имат нужда хората, които идват в България от други страни, за да търсят професионална реализация. Бизнесът изпитва остра необходимост от работна ръка: и професионална, и не толкова квалифицирана. В България вече съществуват добри условия за предлагане на работа, пазарът е достатъчно конкурентен, бизнес организациите вършат своята посредническа роля, работниците от трети страни са желани.  Стела Дионисиева, РТИК: Обучение и помощ за адаптация към българското общество - това могат да предложат посредническите организации, за да подобрят атрактивността на българския пазар на труда за чужденци. Трайната безработица и преквалификацията са предизвикателство и възможност едновременно, които могат да повлияят позитивно върху промяната на картината.


  Пламен Атанасов, експерт по заетост: Повече от 10 200 сезонни работници от 35 различни държави са работили в България през първото полугодие на тази година. Това е с 30% повече от 2018 г. по неокончателни данни. Основните проблеми с трудовите мигранти са непознаването на български език, ниското образование и трудностите, които изпитват при доказване на образование и квалификация. Облекчаването на условията за валидиране на знания и умения е сред приоритетите на българските власти през 2020 година.

  Основните изводи от дискусията ще бъдат предоставени на публичните власти в региона.


  Кръглата маса с дискусия е част от проекта MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“, с участието на 12 “Каритас” организации от общо 11 европейски държави: „Каритас България“, „Каритас Австрия“, „Каритас Бавария“ (Германия), „Каритас Чехия“, „Каритас Холандия“, „Каритас Европа“, „Каритас Белгия“, „Каритас Италия“, „Каритас Португалия“, „Каритас Словакия“, „Каритас Словения“ и „Каритас Швеция“. Тригодишната инициатива се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Допринася за активното участие на европейското общество по въпроси и проблеми, свързани с устойчивото развитие, както и за повишаване осведомеността за връзката между миграцията и устойчивото развитие.

  Цвета НЕНОВА
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »