Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.12.2019  » Иван Кюркчиев: Фестивалът Мартенски музикални дни трябваше да се насочи към младите


  Екип от експерти, който да направи програма за 60-тата годишнина на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, е била целта на създадения от бившия кмет Пламен Стоилов Програмен съвет, в който да участват диригентите на Русенска опера, отдел „Култура“, Иван Токаджиев и Ива Чавдарова. Това разказа днес директорът на Операта в Русе Иван Кюркчиев на нарочна пресконференция, организирана от арт-секцията на общински съветници от ГЕРБ. На нея присъстваха и директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков и Бедрос Пехливанян – вр. и.д. общински лидер на партията.

  Целта е била фестивалът на всяка цена да се насочи към младежката публика и да има по-голямо разнообразие в предлаганите имена и оркестри, които идват всяка година. Един от основните мотиви за промените, според Кюркчиев, е била липсата на цени за хонорарите на оркестрите и изпълнителите. Те са били предоставяни месец преди началото на Мартенските музикални дни и е нямало време за реакция от страна на кметската управа.

  Представянето на програмата на общественото обсъждане, което се състоя преди дни, е било предшествано от среща при кмета Пенчо Милков с резултат „да излезе бял пушек“ при избор на програма, съобщи директорът на операта. Тогава му е било съобщено и за избора на местната администрация.

  По този начин в Русе няма да гостуват един от най-добрите виолончелисти в света - Лука Сулич (който при създалата се ситуация се отказва), Радиооркестъра на Киев, оркестъра Франческо Чилеа с премиерна програма за България, Берлинския камерен ансамбъл от Щадскапеле Берлин, оркестър Метрополитън, съставен от най-добрите музиканти на Букурещ, бароковия оркестър на Венеция, Пражката филхармония с майсторски класове за цигулка и пиано, квинтета на Арена ди Верона в две части, като в първата са включени барокова и класическа музика, а във втората - оригинални костюми от Арена ди Верона на операта „Аида“ – шоу за младата публика в допълнение с майсторски класове за тромпет, валдхорна и цугтромбон.

  Поради скандалните отношения и така развилите се събития, от новосформирания програмен съвет Иван Кюркчиев отказва участие.

  Със 120 000 лева по-малка е сумата за разходи на фестивала с тази програма, коментира Орлин Дяков, при сегашни 360-380 000 лева всяка година. Старият програмен съвет е представил тази сметка още на бившия кмет на Община Русе.

  Групата Общински съветници на ГЕРБ ще продължи да настоява и да задава въпроси на следващите сесии на местния парламент за точна и ясна справка на цените и хонорарите на гостуващите на фестивала диригенти, певци и музиканти.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »