Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.12.2019  » Български занаятчии ще участват в изложение във Венеция


  Повече от 30 предложения за участие на български занаятчии в световното изложение Homofaber във Венеция, организирано от фондация „Микеланджело” през 2020 година, изпраща проф. д-р Светла Димитрова. Директорът на музей „Етър” представя страната ни в Културния съвет, който консултира голямата европейска неправителствена организация.

  Фондацията започва своята дейност преди две години, а още първата експозиция Homofaber във Венеция е с много силно участие. 410 специалисти – занаятчии и дизайнери, са включени в събитието. Представени са 36 страни, а изложението е разгледано от внушителен брой посетители – над 62 000. На това изложение обаче български занаятчии не са включени.

  Направените в края на 2019 година предложения от проф. Димитрова са придружени със снимки на изработени от съответния майстор изделия – всяко от които с висока художествена стойност, независимо дали става въпрос за бижу или за предназначен за битова употреба предмет. 


  „Фондация „Микеланджело” е посредникът между занаятчиите и потребителите. Тя показва разликите между стоките, произведени ръчно и стоките от масовото производство”, коментира проф. д-р Светла Димитрова.

  В Културния съвет към фондацията с по един представител участват 30 европейски държави. Всеки има роля на посланик на занаятчиите от своята страна. Задачата му е да открие и представи пред организацията най-добрите майстори, за да се прецени възможността те да участват със свои произведения на следващото изложение.

  „Културният съвет обсъжда и темите на изложението, където са представени традиционни и нетрадиционни сектори, фотоизложби. През 2020 година темата, която е определена е „Живите съкровища на Европа и Япония”, тъй като Страната на изгряващото слънце е поканена да бъде партньор.”

  Според проф. Димитрова повечето от българските занаятчии се придържат към традиционното производство, което е пречка изделията им да достигнат до изложения от типа на организираното от фондация „Микеланджело”. Връзката с художествените занаяти у нас е нарушена със снижаване на ролята на Съюза на българските художници по отношение на занаятчийското производство. 

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »