Петък, 7 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.11.2019  » Точно след 70 години отново Травиата на оперна сцена


  На 27 ноември, точно 70 години по-късно ще се състои премиерата на новата постановка на операта "Травиата" под ръководството на главния диригент на Държавна опера - Русе - Сунай Муратов. Това заглавие, което поставя началото на Русенската опера, този път режисьорски, ще бъде интерпретирано от дългогодишния приятел на оперната институция, италианския режисьор Марко Катена. Той е работил не веднъж през последните две десетилетия в Русе.


  Толкова често идвам в Русе, че ще помоля кмета да ми даде гражданство. С тези думи се пошегува Марко Катена за работата си на русенска сцена. Всяка година се опитваме да правим все по-добър продукт, надявам се и „Травиата“ с участието на Фабиен Конрад да докосне сърцата на всички, убеден съм, допълни режисьорът и сценограф Катена.

  Директорът на операта Иван Кюркчиев сподели, че се надява тази „Травиата“ да остане дълго в репертоара на оперния театър.

  Не съм си и представял, още като ученик в Плевен, един ден да дирижирам това произведение, разказа диригентът Сунай Муратов. Да се събере такъв състав не е лесно да стане в България, за такава постановка, допълни той.

  Фабиен Конрад е в ролята на Виолета Валери. Тя благодари за оказаното доверие и сподели, че това е първото заглавие, с което е направила своя дебют на сцена. И разкри, че ни очаква един интересен финал, нещо ново и съвсем различно от познатото ни досега.

  В навечерието на премиерата на операта "Травиата" Държавна опера - Русе ще отвори за широката публика малко известни документи от своя богат художествен архив с изложба, посветена на 100-годишнината от началото на оперното дело в Русе, довело до създаването на Русенската опера преди 70 години. Автор на изложбата е историкът д-р Веселина Антонова, пазител и изследовател на Художествения архив на Русенската опера.

  На 27 ноември 1949 година с постановката на операта "Травиата" от Джузепе Верди тържествено е открита Русенската държавна опера. Спектакълът е дирижиран от знаменития български диригент и композитор Константин Илиев.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »