Петък, 22 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.11.2019  » 150 години ж.п. линия свързва Русе с Букурещ
  Днес в Гюргево бе открита изложба по повод 150 години от първата румънска железопътна линия, която свързва Гюргево с Букурещ. Линията е стратегическа за младата държава, тъй като осъществява връзка между столицата и река Дунав, по която пристигат стоки и хора.

  Линията е важна и за цяла Европа, тъй като осъществява връзка с Константинопол чрез ж.п. линията Русе – Варна. По това време Дунав до Черно море вече функционира от три години, а откриването на линия през 1869 г. до Букурещ разширява възможностите на пътуващите русенци.  Йонел Мускалу

  В своите спомени след Освобождението Никола Обретенов описва пътуването през зимата с влак от Русе до Букурещ, Белград и София като най-краткото от възможните – само за три дни, тъй като по-пряк път до София от Русе и тогава е нямало. На откриването на изложбата говориха множество официални лица, сред които директорът Йонел Мускалу, както и старият гюргевски историк Емил Паунеску.
  Сред официалните гости на събитието са Ренета Рошкева от Регионален исторически музей – Русе и Лили Ганчева от Еврорегион „Данубиус“.

  Изложбата съдържа железопътни фенери и часовници – будилници, специална поръчка за кантонерите, които да внимават за разписанието, документи и снимки на гарата при пристанище Рамадан на едноименния остров, откъдето се осъществява прехвърлянето на стоки и хора от кораби на влакове, Северната гара в Гюргево, както и крайната точка – гара Филарет в Букурещ.
  Важна част от историята на ж.п. транспорта е и Мостът на дружбата, на когото също е отделено специално място в изложбата. Специални гости за изложбата са колекционери на ж.п. модели, които са изградили макет с 80 метра ж.п. линия, които функционират в залите на музея. Организатори на изложбата са Министерство на транспорта, Национален железопътен център за квалификация и обучение, Окръжния музей „Теохарий Антонеску“ – Гюргево.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »