Понеделник, 3 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.10.2019  » Николай Урумов в Българи от старо време на русенска сцена, от Павлин до Хаджи Генчо


  Русенската опера ще представи премиерно оперетата от композитора Асен Карастоянов „Българи от старо време“ - по едноименната повест на Любен Каравелов, на 24 октомври. Оперетата е написана през 1958 година, а либретото е на Коста Райнов. Специални гости ще бъдат актьорът Николай Урумов, който ще се превъплъти в ролята на Хаджи Генчо, както и танцьори от русенския ансамбъл „Кукери“.

  Оперетата ще се играе за първи път в Русе от наш екип, сподели директорът на културната институция Иван Кюркчиев. „Патриархалния свят се сблъсква с младите, а това е толкова хубаво за поставяне, в тази прекрасна оперета. Това ще даде възможност да участва и почти целия солистичен екип“, допълни Кюркчиев.


  Диригент ще бъде Владимир Бошнаков, а режисьор е Аделаида Якимова-Фурнаджиева. Сценограф на оперетния спектакъл е Иван Токаджиев, а хореографията е дело на Детелина Кремакова и Цецко Колев. Участват също солисти, хор и оркестър на Държавната опера в Русе.

  „Предизвикателство беше за мен и за колегите да обърнем езика, който обикновено се набага у нас и който звучи от спектаклите, които гледахме. Опитахме се да възстановим езика на Любен Каравелов. Позволих си да вкарам и герой-разказвач, включвайки интересни текстове“, каза режисьорът на „Българи от старо време“ Аделаида Якимова-Фурнаджиева.

  Гостът Николай Урумов коментира участието си, като се върна години назад и сподели, че именно „Българи от старо време“ е била една от първите му постановки, в които е играл на сцената на читаището в Балчик. Тогава той е бил в образа на Павлин, докато сега играе Хаджи Генчо. Това произведение за мен е христоматийно, това бяха първите ми стъпки пред публика. Това сега за мен е пътуване назад във времето, моето лично време, заяви Урумов.

  След премиерата на 24-ти, постановката ще се играе и на 29 октомври.

  АРЕНА

   

   

   

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »