Понеделник, 13 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.09.2019  » 63 % от българите искат информация за бизнес в страната


  Българо-румънска палата участва в инициативата „За да успеем в България“ в партньорство с Германо-българската търговско-индустриална камара, Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и други двустранни търговски организации. Съвместната кауза на участниците е обективно медийно отразяване на приноса на бизнеса за икономическото развитие на страната и премахване на законодателните пречки, които ограничават медиите да използват имена на компании и марки. 

  През юли 2019 агенция Trend проведе представително социологическо проучване за нагласите на българското общество към процесите в икономиката и стопанските субекти, както и към начина на медийното им отразяване.

  Според изследването 63% от българите биха искали да научат повече информация за успешни български фирми и предприемачи. Настоящото законодателство и регулаторът СЕМ обаче ограничават медиите да споменават имената на компании и търговски марки, въпреки че съгласно указ от 2013 това не се прилага в случаите, когато споменаването носи информационна стойност.

  В средата на ноември Българо-румънска палата и останалите партньори в инициативата ще организират кръгла маса, на която ще се формулират и представят конкретни предложения за законодателни изменения, улесняващи медиите в прозрачното и обективно отразяване на икономическия климат и бизнеса у нас. В частност ще поставим на дневен ред въпроса за разграничаването на рекламното и информационно съдържание. В кръглата маса поканени ще бъдат всички заинтересовани страни.

  Проучването показва още, че 74 на сто от българите са на мнение, че в медиите преобладават негативните новини. До обществото не достига адекватна информация на какво технологично ниво са българските компании и какви работни места предлагат. Повече от половината младежи между 18 и 29 години, взели участие в проучването, признават, че не знаят дали в България има добри възможности за реализация. Липсата на тази информация несъмнено косвено допринася за задълбочаващата се демографска криза.Българо-румънска търговско-промишлена палата ще продължи участието си в инициативата „Да успеем в България“.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »