Понеделник, 13 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.09.2019  » Да влезеш в обувките на незрящите хора показва тактилна изложба в Историческия музей


  Да „влезеш в обувките“ на незрящите хора се опитва да покаже новата експозиция със социални функции – тактилна изложба на най-емблематичните за Русе културно-исторически паметници. Тя е разположена в Историческия музей.

  Посетителите ще преминават през интерактивни сесии, които ще помагат на децата и възрастните с увреждания да опознаят по достъпен за тях начин най-емблематичните културно-исторически забележителности на града, а хората без затруднения ще бъдат поставяни в ситуации, които ще им помогнат да разберат как се чувстват хората със сензорни или когнитивни нарушения.


  Идеята е на сдружение „Еквилибриум“ и в партньорство с Регионален исторически музей – Русе. Експозицията е подготвена по проект на сдружението „Тактилна работилница за равни възможности в общността“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Fund“.

  Елена Петкова от сдружение „Еквилибриум“ разказа, че основата на създаването на изложбата им е хрумнало при едно посещение в Анкона, Италия, в музея на Омир. Както е известно той е бил незрящ. Там всички обекти е можело да бъдат пипнати от хора със зрителни проблеми. На по-специалните са били направени точни копия. По този начин всеки е можело да се запознае с определена статуя или исторически артефакт, за който само е чувал. Преживяването си струва, тъй като известните културни паметници в Русе се приемат по корено различен начин, не чрез очите, а чрез сетивата.


  А тези без затруднения ще бъдат поставяни в ситуации, които ще им помогнат да разберат как се чувстват хората със сензорни или когнитивни нарушения.

  След откриването на изложбата и до края на месец септември, всеки ден от 10:30 (зала на 2-ри етаж на Исторически музей – Русе) гражданите ще могат да се включат в специално разработени интерактивни сесии, които от една страна ще помагат на децата и възрастните с увреждания да опознаят по достъпен за тях начин най-емблематичните културно-исторически забележителности.

  От месец октомври интерактивни сесии ще се провеждат от музейните педагози за групи след предварителна заявка. През останалото време изложбата е достъпна в рамките на работното време на Регионалния исторически музей.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »