Понеделник, 24 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.09.2019  » Капела Георги Робев възражда хоровото изкуство у нас


  Българска Хорова Капела „Георги Робев“ от близо година насам възражда българското хорово изкуство. Тя е създадена с решение на Министерството на културата на 14 ноември 2018 година по желание на ентусиасти, които се стремят да популяризират българската хорова капела.

  По съвпадение,  датата на връчването на удостоверението е рождения ден на Маестро Георги Робев, а първото изпълнение, с което започва сценичната изява на новата Хорова Капела “Георги Робев” бе в памет на диригента Георги Робев, любимото му “Отче наш” по музика на Николай Кедров. Това се случва по време на концерта “Новото Начало - Хорове на Ангели” на 30 януари 2019година в Централния Военен Клуб в София.


  Малко история... През 1944 година в България се създава Българската Хорова Капела, дирижирана тогава от композитора Светослав Обретенов. Първоначално в Капелата пеят заедно самодейци, и професионални певци и мисията им е да прогласяват, днес казваме да “популяризират” хорово-певческото изкуство в България. Връх в развитието си Българската Хорова Капела бележи под диригентството на Георги Робев.

  Българската Хорова Капела “Светослав Обретенов” достига до завидни висоти в изпълненията си и се нарежда сред най-добрите хорове в света. И всичко това – заради своя диригент - Маестро Георги Робев, който успява да превърне в събитие и най-обикновените нотни страници ( в.Nationale, Флоренция, 1986 г. )... И така до 1986г. когато съставът става част от Софийската филхармония и днес е Национален Филхармоничен Хор.

  Отзиви за концерта, в който се роди Българската хорова Капела “Георги Робев” на 30 януари:

  „Беше вълшебно. Превърнахте залата в храм. Осветихте я“, Румен Леонидов, поет и журналист

  „Концертът беше прекрасен...словото на диригента е очарователно, а жестът й – силен, прекрасен...бях свидетел на историческо събитие в българския музикален живот“, Пламен Бейков, оперен певец и режисьор

  „Една хубава новина за нашия културен музикален живот! Българската Хорова Капела “Георги Робев. Прекрасно е, че оживява името на един незаслужено позабравен голям майстор на хоровото изкуство. Приятна изненада е добре постигнатия баланс на състава - вероятно резултат от сгъстена във времето упорита работа на младите хористи със харизматичната диригентка Нели Трошева“, Ани Чобанова, музикален критик.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net