Понеделник, 20 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.08.2019  » Пет години напредък с младежите от Вяра, Надежда и Любов


  Севда успява да изрече за пръв път думата „мама“, когато е на 23 години. Преди десет години лекарите дават на лъчезарната днес Гергана една година живот. Боби се превръща от едва кретащо момче в бързоног младеж.

  Това са само част от успешните истории, споделени днес по време на събитието „Пет години напредък с децата и младежите от „Вяра“, „Надежда“ и „Любов“, организирано от сдруженията „Еквилибриум“ и „Дете и пространство“ с любезното домакинство на Историческия музей.


  Децата и младежите бяха изведени от Домовете за деца с умствена изостаналост през 2014 година в трите центъра за настаняване от семеен тип, създадени по проект на Община Русе. Експертите на „Еквилибриум“ и „Дете и пространство“ бяха основен консултантски екип по време на проекта. През 2015 година двете организации поеха отговорността за управлението на тези нелеки услуги – „Дете и пространство“ са доставчик на услугата в ЦНСТДУ „Вяра“, а „Еквилибриум“ на ЦНСТМУ „Надежда“ и „Любов“.


  Днес в къщата „Вяра“ живеят 14 младежи и девойки. В „Надежда“ са настанени 13, в „Любов“ - други 12. Почти всички са с тежки умствени увреждания, с тежки психиатрични диагнози. Обаче вече отдавна са наддали на тегло, чувстват се защитени, много от тях могат да изразяват себе си по един или друг начин. Експертите на „Еквилибриум“ и „Деца и семейство“ са неотлъчно до тях: в делници и празници, водят ги на летни лагери, полагат грижи 24 часа в денонощието и така непрекъснато.

  Еквилибриум“ следва философията на подхода към хората с увреждания, наречен IMPACT: Иновативна, Мултидисциплинарна, Персонално насочена Трансформация на живота на децата и младежите със специални потребности.


  Залагаме не на контрола, а на подкрепата, залагаме на позитивното, защото любовта има значение, каза Пламена Стефанова от „Еквилибриум“, ръководител на къща „Любов“.

  Никога няма да забравя децата, които за пръв път доведоха при нас от Могилино, днес те показват невероятен напредък, а това е плод на дългогодишен труд, сподели Мария Йорданова, административен отговорник за социалните услуги на „Дете и пространство“ в Русе.


  Събитието събра над 50 участници и гости от Регионалната дирекция за социално подпомагане, отдел „Закрила на детето“, Община Русе, Дирекция „Контрол по правата на детето“. Поздравителен адрес изпрати д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

  Много от питомците - младежите и девойките от трите къщи също бяха на днешното събитие. По разбираеми причини за тях бе по-интересно да посетят Екомузея с аквариум за среща с косматия мамут и обитателите на речните дълбини.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »