Сряда, 21 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.08.2019  » Световен ден на фотографията – 19 август


  Днес, 19 август се навършват 180 години, откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства.

  Чисто фактологически, за рожденна дата на това изкуство се смята 7 януари 1839 година, когато секретаря на Парижката академия на науките Д. Ф. Араго докладва пред Академията за изобретението на Дагер, т. е. когато това изобретение е академично признато. На практика първата фотография осъществява Ниепс 13 години по-рано (знаменитият “Изглед от прозореца на ателието”-1826г.), а Талбот прави своите “калотипии” (от които всъщност произлизат съвременните фотографски процеси) на вилата си през 1835 година…

  Но на 19 август 1839 г. е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.

  Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината. Фотографията е едновременно теория, техники и методи за съхраняването на видими образи и клон от графичните изкуства, използващ тези техники като средство.

  Думата фотография произлиза от гръцките думи φως, фос (“светлина”) и γραφις, графис (“писец”, “четка”) или γραφη, графи, означаващи заедно “рисуване със светлина”. Продуктът на фотографията се нарича фотографска снимка или просто снимка.

  Опитите за „фотографиране“ датират още от времето на Леонардо да Винчи.

  За рожден ден на фотграфията се счита 1799, когато Томас Уеджуд прави примитивен фотоапарат с надеждата да получи снимки, които да използва в орнаментацията на керамиката. Отказва се от проекта, тъй като изображението много скоро избелявало. През 1802 неговите експерименти са публикувани в The Journal of The Royal Institution (London).

  Първата успешна фотографска снимка е от 1826 година и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс – той експонирал 8 часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.

  През 1829 е направен първият известен портрет на френски кардинал, сниман от Joseph Niece.

  През 1941 Kodak предствавя своя цветна Kodacolor лента.

  През 1995 японската фирма Касио (Casio) създава първата цифрова камера с LCD монитор.

  В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г.

  През 1959 г. в тогавашния Техникум по графика (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) е открито редовно и задочно обучение по фотография.

  Първата съхранена снимка на българи е от 1842-1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си. Фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович, смятат специалистите.

  Пионерите фотографи, поставили началото и популяризирали фотографското изкуство в България, са Анастас Йованович, Атанас Стоянов, Тома Хитров, Георги Данчов и Георги Ст. Георгиев.

  От 1993 г. фотографията започва да се изучава като отделна специалност в катедрата “Филмово и телевизионно операторство и фотография” на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ).

  6 години по-късно, на 12 март 1999 год. е учредена и първата национална фотографска организация с идеална цел – Национално Сдружение ФОТОГРАФСКА AКАДЕМИЯ Янка Кюркчиева.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »