Вторник, 4 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.08.2019  » Работници от трети страни? Все още неразработена ниша

  Повечето български компании нямат голям опит в наемането на чужденци, но тези, които са го правили са доволни от служителите си, показва проучване на БТПП. Фирмите, които са имали работници от трети страни споделят, че това са били хора предимно от Македония, Молдова, Русия, Афганистан. Повечето работодатели са останали с добри впечатления от работата на чужденците и отчитат, че те са отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език.

  76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат хора от трети страни, ако имат необходимата квалификация, опит и езикови познания, а 15 % от работодателите в страната предпочитат да наемат българи.

  Само 14% от участниците в проучването вече са наемали чужденци от трети страни /извън ЕС/. Останалите 86% нямат опит в това отношение. Проучването показва, че всеки пети представител на българския бизнес има информация какви са необходимите документи и процедури за наемане на гражданин на друга държава, пребиваващ в България, но почти половината от фирмите нямат такава информация, 11% разполагат с частична информация, а 11% не са се интересували до сега.

  В същото време 69% от българските фирми, участвали в анкетата, твърдят, че имат нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14 % търсят сезонни работници.

  БТПП предлага да се опрости и ускори процедурата за издаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за чужденци, както и по-широко информиране на българските фирми как да наемат чужденци.

  Според анкетираните квалификацията, опитът и познания по български език са най-важните предпоставки за наемане на чужденец от трета страна, а ключов момент е желанието му да се интегрира, да работи и живее в България.

  Как стои въпросът в Румъния?

  Данни на правителството, публикувани преди месец, показват, че над 5,6 милиона румънци живеят в чужбина, привлечени от по-високите заплати в Европейския съюз, а икономическата емиграция е лишила страната от около 20 на сто от населението в трудоспособна възраст. Както чуждестранните инвеститори в страната, така и местните компании се оплакват, че трудно намират хора за работа. Затова правителството прие мерки, които позволяват на фирмите да наемат работници извън ЕС.

  В началото на годината Министерството на труда отпусна квота от 20 000 разрешителни за работа на чуждестранни работници, но впоследствие я увеличи на 30 000 заради пропастта, оставена от румънците, напуснали страната. Начело в списъка на новодошлите са виетнамските работници (2812) и тези от Молдова (1360), следвани от хора от отдалечени места като Шри Ланка (1201) и Непал (1194), Турция (1181) и Индия (1040). На въпроса защо Румъния внася толкова много хора от Далечния Изток, основателят на Soter & Partners Ромулус Бадя казва, че азиатските страни са традиционни износители на работна сила. „Те имат законодателство и разписани процедури в тази област, и това много улеснява нещата в сравнение с държави, които могат да имат квалифицирани работници, но им липсва законодателната инфраструктура за износ на работната сила, като тези в бившия Съветски съюз“, добавя той пред изданието Balkan Insight.

  Представлявана от Бадя компания съдейства при наемането на работници за строителството и хотелиерството, както и за работа в автоиндустрията. Той посочва, че на чуждестранните работници в Румъния се предлагат различни видове договори, но повечето идват на работа минимум за две години. Нетните месечни заплати на азиатските  работници в Румъния варират от 400 до 2000 щатски долара, а това е три, четири или дори пет пъти повече от заплатата, която получават в родните си страни.

  brcci.eu

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »