Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.04.2019  » След взрива в АЕЦ Чернобил русенци манифестират

  Манифестация май 1986 година
  фото: архив Регионален исторически музей Русе, предоставен от Искрен Великов


  Днес се навършват 33 години от Чернобилската ядрена катастрофа. На 26 април 1986 г. неизправност при проверка на системите на Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ "Ленин" в СССР, на територията на днешна Украйна, предизвика поредица от експлозии, при които в атмосферата бяха изхвърлени хиляди тонове радиоактивни вещества.

  Около 350 хил. души са евакуирани от района на експлозията в първите дни след катастрофата, включително 45 хил. жители на близкия град, обслужващ централата - Припят, посочва Асошиейтед прес.

  Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни частици.


  Манифестация май 1986 година
  фото: архив Регионален исторически музей Русе, предоставен от Искрен Великов

  Дни след взривовете, когато радиоактивните облаци се разпространяват,  русенци излизат спокойно на манифестации в чест на празника на труда, а по-късно и на празника на буквите, двамата братя Кирил и Методий, славянската писменост. Населението на България е сред силно засегнатите от радиацията, тъй като правителството на Тодор Живков скрива реалните факти около инцидента и хората не вземат необходимите предпазни мерки.

  Около 600 хил. съветски ликвидатори работиха за обеззаразяване на територията и изградиха "саркофаг" от олово и бетон, който да ограничи радиацията до вътрешността на авариралия реактор.

  Но построеният набързо "саркофаг" винаги е бил смятан за временно решение. Сега се изгражда нова, стоманена конструкция за по-добра изолация на реактора, наречена Убежището, но както подчерта по-рано този месец природозащитната организация "Грийнпийс", работата още е в началната си фаза.


  Манифестация май 1986 година
  фото: архив Регионален исторически музей Русе, предоставен от Искрен Великов

  Вследствие на радиационно облъчване умират 4000 души. Облъчени с радиация са 8,4 млн. души в Беларус, Украйна и Русия. Най-малко 100 000 души умират от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия на радиационното заразяване.

  Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 000 кв. км - със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които са с период на полуразпад съответно 30 и 28 години.

  Изхвърлената в атмосферата радиация е с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тези, пуснати над японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г.

  Чернобилската АЕЦ е окончателно затворена на 15 декември 2000 г.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »