Сряда, 17 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.10.2018  » В АПИ е внесен още един вариант за аутобана Русе - Търново

  Ново, по-евтино и късо трасе предлага един от най-добрите пътни проектанти у нас – инж. Румен Марков, съобщава търновският вестник „Борба“. Разработката вече е внесена в Агенция пътна инфраструктура и ще бъде приложена и като материалите по делото, с което се оспорва Оценката за въздействие върху околната среда на сегашния вариант на аутобана.

  Според анализа, към разработката на експерта, само годишната икономия от горива на пътуващите ще е над 8 млн. литра. Това се дължи предимно на по-късото трасе и удобния достъп до него с подходите от по-големите населени места. Трасето, определено от инж. Марков пък ще е поне със 140 млн. лв. по-евтино.

  Инж. Марков ще представи лично проекта си, който предвижда и тунел под Арбанаси на 25 октомври 2018 г. от 17:30 ч. в зала „Калоян“ на хотел „Болярски“.

  По новият проект магистралата, която е наречена „Дунав – Марица“ ще е дълга 114 км. и ще започва от „Дунав мост“. Сегашното трасе е с дължина от 134 км. Аутобанът на Марков дублира този на АПИ до с Иваново и Две могили. След това се отклонява югоизточно от Бяла и стига до пътен възел в Каранци и се пресича с АМ „Хемус“. Предвидени са още няколко пътни възела за връзка с Поликраище, Горна и Долна Оряховица, Дебелец и Килифарево.

  Трасето минава край железничарския град и излиза на запад от комплекса „Прити“, стигайки в подножието на Арбанаси, за да влезе в тунел с дължина 2,3 км. и да излезе в край Присово, за да направи връзка с Дебелец и Килифарево. Проектантът предвижда и много по-малко мостове и виадукти за разлика от наложения от агенцията вариант. Общата дължина на тези съоръжения от Русе до старата столица ще са едва 2,8 км. Основната част от тях ще са на територията на Горнооряховска и Великотърновска общини.
  Дали Агенция пътна инфраструктура ще се съобрази с мнението на бизнеса и обществеността, и ще промени трасето на бъдещия аутобан ще покаже близкото бъдеще.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »