Сряда, 28 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.03.2018  » Ще изпуснем ли третият мост на Дунав да е край Русе ?


  снимка: Явор Мичев

  Изграждането на трети мост на река Дунав между Румъния и България, но не при Русе, а при Силистра – Кълъраш са обсъдили на среща в Брюксел министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, румънският министър на транспорта Лучиян Шова и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу. Информацията е на пресслужбата на транспортното министерство, разпространена до всички медии. Срещата е била за създаване на джойнт-венчър компания за управление на проектите в общия българо-румънски участък на река Дунав.


  Това рязко контрастира на приетото решение от правителството на ГЕРБ за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе на концесия от 27 септември 2017 година. Тогава кабинетът одобри подписването с Румъния на меморандум за проучвания за изграждане на нов мост над Дунав между Русе и Гюргево на съвместно заседание на кабинетите на двете страни. Целта е да бъдат намалени километричните опашки на сегашното 60-годишно съоръжение като поема директно автомобилния трафик от София, както и от бъдещия скоростен път Русе-Велико Търново.

  На заседанието през септември премиерът Бойко Борисов заявява, че и от румънска страна имало голям интерес за трети мост над Дунав при Русе. "От всички други мостове не сме се отказали, но засега те са на само ниво добри пожелания, докато вторият мост при Русе, първо, е на най-тясното място, на равно място, така че направо магистралата ще влезе в него. Минава извън града, малко встрани от Русе – там, където е газовата ни връзка почти. Ще даде възможност и на Румъния да се подсигури, както и на България, разбира се, с много по-голям трафик", посочва премиерът.

  На срещата в Брюксел министър Ивайло Московски е представил проектите, които България изпълнява с европейско финансиране и национални средства. С реализацията на проект BulRIS са внедрени съвременни технологии и системи за управление на корабоплаването в българския участък на река Дунав. България има сключен договор за драгиране на реката, с който е гарантирано корабоплаването в българския участък за 3-годишен период. Паралелно с това, в момента се подготвя тръжна процедура за доставка на многофункционална техника за удълбочаване, която ще бъде закупена от ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »