Сряда, 17 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.10.2017  » Повече от 50 хляба подредиха участниците в проект на асоциация Дунавска мрежа за Европа


  Участници от пет държави - Германия, Румъния, Хърватия, Сърбия и България се събраха на среща по проекта Хлябът ни свързва - Дай знак за приятелство по река Дунав! (Bread Connects - Give a Sign of Friendship Along the Danube!) в Русенския университет. По време на събитието те подредиха изложба с традиционни за своите страни празнични хлябове.

  Инициативата на неправителствената международна асоциация Дунавска мрежа за Европа (DANET), в която съучредител е Русенския университет и има за цел да покаже как правенето на хляб обединява общностите и да подчертае значението му като важна част от културното наследство.

  На събитието присъстваха ректорът на Русенския университет – проф. д-р Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание и председател на Общински съвет – Русе – чл.-кор. проф. Христо Белоев, заместник областният управител – Валентин Колев, началникът на Регионалното управление по образованието в Русе – Росица Георгиева, Катя Петрова – представител на Община Русе, директори на училища в града, кметове от населени места в региона.


  В началото на срещата ректорът отличи с плакет на Русенския университет Кармен Щаделхофер – президент на международната асоциация Дунавска мрежа за Европа за приноса й в утвърждаването на името на университета в международното образователно пространство. 18 са реализираните до момента проекти на висшето училище и DANET.

  За обогатяване на сътрудничество с местната общност в Сливо поле, Кристален знак на университета получи кметът Валентин Атанасов.

  Ученици от Професионалната гимназия по туризъм показаха свои разработки на хлябове, а екип от Средното училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" поднесе хляб в знак на приятелство на г-жа Щаделхофер и поздрави аудиторията с няколко песни. Фолклорната група към пенсионерския клуб в с. Червена вода и гостите от Румъния показаха традиционни за своите държави музикални изпълнения.

  Проектът Хлябът ни свързва - Дай знак за приятелство по река Дунав! се реализира в партньорство между Русенския университет, Съюз на пенсионерите 2004 – Област Русе, Дунавска мрежа за Европа, Институт за виртуално и аудиторно образование към университетa в гр. Улм, Германия.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »