Сряда, 1 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.10.2017  » Нумизматичният музей в Русе отваря врати след 9 месеца


  Започна дългоочакваният ремонт на сградата на една от емблемите на Русе - старото Музикално училище. Сградата бе купена през април 2007 година от бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови с намерението да направят в нея музей за частната си колекция от монети. „На 1 юли догодина трябва да отвори врати нумизматичният музей“, заяви на пресконференция днес Пламен Бобоков – съпредседател на фондация „Братя Бобокови“. „Ремонтните дейности ще продължат 9 месеца и всичко ще бъде върнато в автентичния му вид“, допълни той.

  По показател реализирани гостуващи изложби Нумизматичният Музей Русе е на първо място в страната. По статистически данни на музеите, в които е гостувал, изложбите му са посетени общо около 600 000 души. Директорът на Нумизматичния музей-Русе, проф. Димитър Драганов обясни, че музеят ще разполага с най-голямата сграда от всички други в Европа.


  В четириетажната сграда, освен колекциите ще има интерактивен кът, библиотека, място за най-малките, магазин за сувенири и кафене в задната част, към градината. „Освен в място за излагане на различни нумизматични сбирки, музеят ще се превърне и в културен център“, коментира Надежда Розева – директор на фондация „Братя Бобокови“. Там ще могат да се организират презентации на книги и камерни концерти в залата, която ще бъде възстановена в първоначалния си вид. За оборудване на бъдещия музей, инвеститорите са предвидили около 2 000 000 лева. Толкова ще струва и обновяването на сградата, коментира Пламен Бобоков.

  Зданието е завършено през 1901 година за немско протестантско училище, сиропиталище и детска градина. Негов автор е архитект Удо Рибау, като стилът е еклектика с ярко изразени елементи на готика, барок и романски елементи. Немското училище отваря на 5 октомври 1905 година, а 4 години по-късно става търговска гимназия. След Първата световна война сградата е конфискувана от българските власти като германски имот и е предадена на френското католическо училище „Св.Йосиф“. В годините зданието се предоставя последователно на Заводско училище №19, Турска гимназия, Педагогическо училище за детски учителки и Музикална гимназия. След земетресението през 1977 година се установяват конструктивни изменения и Музикалното училище се премества в друга сграда.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »