Петък, 1 Юли 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.08.2014  » Филм на Арена Медиа с премиера под открито небе  100 години Варвара. Срещи с хората край едно море” Така се казва филмът на русенската Арена Медиа, чиято премиера ще бъде на 14 август, четвъртък, от 21.00. Публичната прожекция ще се състои на площада под открито небе в черноморското село.

  Варвара се намира на пътя между Царево и Ахтопол, на двайсетина километра от границата с Турция. Там, където Странджа плавно укротява своите гънки и слиза към морския бряг. Местните обитатели са наследници на бежанци от Тракия. Предците им понесли страданията на преселение, наложено от Балканските войни. Пускат корени край морето.  На море и ваканция във Варвара идват и поколения ценители на свободата, на дивото море, на общуването с неподправена природа и неподправени хора. Така от курортисти и хазяи, взаимоотношенията се превръщат в приятелства за цял живот. Кои са тези хора, какви са - този филм събира няколко частици от многогласието на историите. Връща се назад в спомените и разказва просто за един селски празник - на стогодишната Варвара през 2013-а.


  Филмът съчетава документализма на събитията с етноложки ракурси, предлагани от герои, които споделят пред камерата своите житейски истории. Използва метода „включено наблюдение”, чрез който авторите участват в сюжетния разказ.


  Филмовият проект „100 години Варвара. Срещи с хората край едно море” е част от политиката на корпоративна социална отговорност на Арена Медиа. Инициативата е изцяло благотворителна и допринася за съхраняването на местната памет на малките общности в България.

  Режисьор и оператор на лентата е Димитър Липовански, сценарист – Цвета Ненова, втори оператор и монтаж – Теодор Мечев, интервюта и работа на терен – Илия Деведжиев, звук – Венци Михов. След премиерата филмът ще бъде споделен в интернет канала на Арена Медиа. Подготвя се английска версия за участие в международни етноложки фестивали.

  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »