Петък, 19 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.07.2024  » Социалните медии затрудняват сериозните връзки
  Проучване разкрива, че наскоро се е появило ново явление, което затруднява хората да намерят „точния човек“, съобщава Мейл онлайн, информира БТА.


  Изследователите са установили, че младите хора страдат от т. нар. „объркване в социалните медии“ (social media confusion), причинено от платформите и приложенията за запознанства.

  Сайтовете увеличават изкушението и желанието за нов партньор, което намалява вероятността хората да се задържат дълго в една връзка, твърдят изследователите.

  Освен това потребителите са изложени на повече по-привлекателни и богати хора от всякога, което изкривява очакванията им за потенциалната половинка.

  Екипът изказва предположение, че хората на възраст между 18 и 30 години вече ценят повече „удоволствието“ пред дългосрочната стабилност.

  Изборът на партньор от човека е сложен психологически процес, който ефективно се влияе от множество обществени фактори, включително външен вид, характер и финансово положение - казва Чаян Мунши, научен ръководител на проучването.

  Наборът от достъпни партньори е нараснал до изключителни нива, като според оценки от март насам 60 милиона души в САЩ използват онлайн платформи за запознанства от общо 117 милиона души, които в момента са свободни.

  Новото проучване бе представено на годишната конференция на Дружеството за експериментална биология в Прага тази седмица.

  В изследването на участниците са били зададени въпроси, сред които: „Чувствате ли се объркани при избора на партньор в живота?“, „Какви са критериите ви за избор на партньор в живота?“, „Все още ли търсите други партньори, ако вече имате стабилна връзка?“ и „Обичате ли да преминавате към „по-добър вариант“ при избора на партньор в живота?“

  Жените казват, че изпитват по-голямо объркване, когато търсят партньор, отколкото мъжете.

  Като цяло несигурността на хората по отношение на това с кого всъщност да излязат на среща, обърква способността им да изберат „правилния“ партньор.

  Тези, които вече са във връзка, често изтеглят приложение за запознанства, само за да видят и други възможности. „При това се дава превес на импулсивността за сметка на установяването на стабилна връзка“, смята Мунши.

  Нещо повече, увеличаването на достъпа до сексуално стимулиращо или привлекателно съдържание е изкривило това, което хората очакват от потенциалния партньор - включително неговия външен вид, личност и финансово състояние.

  С напредването на изкуствения интелект и филтрите хората променят снимките си, за да изглеждат по-добре от останалите - с по-гладка кожа, по-пищна коса и други примамливи качества.

  Това „създава изкривени представи за реалността у младите хора, което в крайна сметка води до объркване по отношение на избора на потенциални партньори в живота“, казва Мунши.

  Въпреки това авторите на проучването поясниха, че е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, за да се разбере по-задълбочено как обществените нагласи карат младите хора да изпитват натиск в света на онлайн запознанствата.

  Резултатите показват, че „индексът на удоволствието“ или „приливът на адреналин“ във връзките е станал по-важен от дългосрочната стабилност, което може да повлияе на психичното здраве на младите хора, обобщават авторите на изследването.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »