Събота, 15 Юни 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.05.2024  » Използването на интернет се свързва с по-добро качество на живот

  Използването на интернет се свързва с по-добро качество на живот, показва научно изследване, цитирано  Пи Ей Мидия/ДПА.
  Учени от Оксфорд са установили, че противно на популярните опасения за връзката между употребата на интернет и качеството на живот глобалната мрежа всъщност носи позитиви.

  Анализирани са данни от 2 млн. души на възраст между 15 и 99 години от 168 държави. Резултатите показват, че удовлетворението от живота в държавите с достъп до интернет е с 8,5 процента по-високо в сравнение с другите. Повече от 33 хил. различни статистически модела и бази данни показват, че 84,9 процента от асоциациите, свързани с интернет, са позитивни.

  Андрю Пшибилски, професор в Оксфордския интернет институт, каза, че идва време, в което хората няма да се безпокоят за за използването на социални медии от младите хора.

  Професор Мати Вуоре от университета в Тилбург споделя, че учените са били изненадани да намерят позитивна корелация между качествения живот и употребата на интернет. Взети са предвид следните индикатори - удовлетворение от живота, дневен негативен или позитивен опит, харесване на собственото местожителството и чувство на защитеност, свързано с него, физическо добруване, общностно добруване. Фактори като образование, икономическо благосъстояние и здраве също са взети предвид. Изследването не е фокусирано върху социалните медии, отбелязва ДПА.

  Открихме, че тези, които имат достъп до интернет и използват активно мрежата, съобщават за значително по-високо качество на живот в сравнение с тези, които не го правят, каза проф. Пшибилски.

  Надяваме се нашето изследване да даде по-широк контекст на дебата за времето пред екрана, каза още той.
  Изследването е публикувано в сп. American Psychological Association's Technology, Mind and Behaviour.

  Използвани са данни на "Галъп уърлд пол", обхващащи доклади за 2 414 294 души от 168 държави в периода между 2006 и 2021 г.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »