Събота, 15 Юни 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.05.2024  » Измененията в климата убиват авокадото

  Активисти призовават за повече подкрепа за производителите на авокадо, тъй като доклад разкрива, че изменението на климата има "ужасяващо" въздействие върху плодовете, предаде ДПА, цитирана от БТА.

  Популярната суперхрана, която е с високо съдържание на фибри и здравословни мазнини, разчита на много вода, за да расте, което я прави особено уязвима в един по-горещ, по-сух и по-податлив на суша свят.

  Най-добре развиващите се региони в страни като Бурунди, Чили, Перу, Испания, Южна Африка и Мексико отбелязват свиване на производителността поради по-променливите условия, според доклада на благотворителната организация "Крисчън ейд" (Christian Aid).

  В документа, публикуван в понеделник, пише, че тези площи се очаква да намалеят с между 14 и 41 процента до 2050 г., в зависимост от това колко бързо се редуцират глобалните емисии.

  Най-големият производител в света Мексико може да намали потенциалната си площ за отглеждане с 31 процента до 2050 г., дори ако повишаването на средната глобална температура бъде ограничено до под 2 градуса по Целзий, и до 43 процента, ако се увеличи до 5 градуса по Целзий, се казва в съобщението.

  Само едно авокадо се нуждае средно от 320 литра вода, според Онър Елдридж, експерт по устойчиви храни и автор на Дебата за авокадо.

  "Следователно производството на авокадо става все по-скъпо и тези разходи вероятно ще бъдат прехвърлени на потребителя, повишавайки цената, която плащаме за нашето гуакамоле", предупреждава тя.

  Д-р Клои Сътклиф, научен сътрудник по устойчиво градинарство в Кралското градинарско дружество, добавя, че в момента Великобритания получава по-голямата част от авокадото си от Перу и Чили, където недостигът на вода вече е голям и разширяването на производството на авокадо компрометира достъпа до вода за някои дребни фермери.

  "Много е вероятно въздействието на изменението на климата върху наличието на вода допълнително да изостри проблемите с недостига на вода в тези райони", посочва тя.

  Констатациите идват след като скорошно проучване на "Саванта" (Savanta) показа, че 63 процента от британската общественост иска правителството да направи повече за намаляване на въздействието на изменението на климата върху веригата за доставка на храни, включително подкрепа на фермери в развиващите се страни, които доставят на Великобритания.

  Christian Aid призовава правителствата да се ангажират със спешно намаляване на емисиите, да ускорят енергийния преход и да се ангажират с предоставянето на повече помощ за климата на развиващите се нации на КОП29 тази година в Азербайджан.

  Благотворителната организация също призовава за повече финансова подкрепа за уязвимите селскостопански общности, които разчитат на отглеждането на авокадо за прехраната си, за да могат да инвестират в мерки за смекчаване.

  Професор Карол Уагстаф, декан по земеделие в университета в Рединг, коментира, че проблемът изисква "многостранно решение". "Трябва да възприемем различни системи за отглеждане, които не разчитат на обезлесяване и монокултурно производство – това прави авокадото уязвимо към болести, унищожава качеството на почвата и биоразнообразието и намалява наличието на вода", допълва тя.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »