Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.03.2024  » Щипка сол във водата помага значително на организма

  Въпреки че всички знаем колко важно е да пием достатъчно вода, повечето хора всъщност не консумират препоръчителното количество на ден. Открай време в интернет пространството се върти този съвет, за който се твърди, че помага с хидратацията на организма.

  От видео в TikTok научаваме, че добавянето на малко морска сол към водата, която пием, помага да я абсорбираме по-добре. Това се получава благодарение на минералите в солта, които поемат водните молекули и да ги "доставят" в нашите клетки, пише lifestyle.bg.

  Ролята на натрия

  Този съвет е споделен в социалната мрежа дори и от сертифициран клиничен диетолог. Във видеото си експертът твърди, че добавя сол към водата, за да си помогне с хидратацията и да възстанови баланса в нивата на натрий. Освен това споделя, че този трик ѝ помага за предотвратяването на главоболие, мускулни болки и липса на енергия.

  Според други експерти в областта добавянето на малко количество сол към водата, която пием, действително може да ни помогне да сме по-добре хидратирани. Особено ако спортуваме активно или живеем на място с горещ климат, тъй като това са предпоставки за по-обилно потене и съответно за загуба на вода и електролити.

  "Това се дължи на ролята на натрия - ключов компонент на солта, в процеса на хидратация на тялото. Натрият действа като магнит, който привлича вода в клетките, което е от решаващо значение за хидратацията", уточнява диетоголът Даниел Крамбъл Смит.

  Тя обяснява също, че когато пием вода, тя преминава през кръвния поток и клетките на тялото ни, където се използва за различни основни функции. Водата обаче разчита на баланса на електролитите и по-специално на натрия, за да преминава през клетките правилно.

  Когато тренираме или се потим, губим не само вода, но и електролити, включително натрий. Като добавяме малко количество сол към водата си, можем да компенсираме загубените електролити и да предотвратим дехидратацията.

  Диетологът Роксана Ехсани пък допълва, че освен активно спортуващите хора, боледуващите, които губят течности и електролити при диария или повръщане, също могат да извлекат ползите от пиенето на подсолена вода.

  Предупреждение

  Въпреки че и двете здравни специалистки са на мнение, че този съвет може да бъде от полза за много хора, те предупреждават, че към него все пак трябва да се подхожда с едно наум. Причината за това е, че консумацията на твърде много натрий и сол може да доведе до отрицателни последици за здравето, като високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни заболявания, както и инсулт.

  Тъй като често хората си набавяме достатъчно натрий с консумацията на солени храни, е добре да внимаваме по колко сол добавяме към водата си. Препоръчителната доза за активните хора е около ¼ до ½ ч. л. сол (или 1.5 до 3 гр) на литър вода. Това е еквивалентно на около 500 до 1000 mg натрий - приблизителното количеството, което можем да загубим при отделянето на един литър пот след интензивна физическа активност.

  От Health напомнят също, че стандартната препоръка за повечето хора е не повече от 2300 mg натрий на ден. За хората с високо кръвно налягане или диабет пък е препоръчително дозата да е по-малко от 1500 mg натрий на ден. За справка, една чаена лъжичка сол съдържа 2300 mg.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »