Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.02.2024  » Какво представлява Атлантическата диета?


  Според проучвания, проведени в Европа, традиционният хранителен режим на Северна Португалия и Северозападна Испания, известен като южноевропейска традиционна атлантическа диета, или накратко атлантическа диета, може да съдържа някои ключове към по-добро сърдечно здраве и по-нисък риск от ранна смърт от рак, сърдечно заболяване или друга болест.

  Последното проучване, публикувано неотдавна в списание JAMA Network Open, установи, че диетата също така леко намалява честотата на метаболитния синдром - комбинация от по-високо кръвно налягане, кръвна захар, триглицериди и мазнини в областта на корема, която повишава риска от коронарна болест на сърцето, диабет, инсулт и други сериозни здравословни състояния.

  Диетата се основава на храни, които се отглеждат или намират в тази част на Европа, подобно на известната си братовчедка - средиземноморската диета.

  "Това е важно проучване, защото потвърждава, че принципите на традиционната средиземноморска диета (която е изследвана най-интензивно) могат да бъдат приложени и в други култури", казва в имейл водещият изследовател на храненето д-р Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан" и професор по медицина в Харвардското медицинско училище в Бостън.

  Тъй като е на растителна основа и от местни източници, атлантическата диета помага и за опазването на планетата, като допринася за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН, отбелязват авторите на проучването.

  "Това е хубава демонстрация, че подобна диета, с акцент върху местното производство, доколкото това е практически възможно, предлага ползи както за хората, така и за планетата. Това е обнадеждаващ извод", казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот, който е основал неправителствената организация True Health Initiative, глобална коалиция от експерти, посветена на основаната на доказателства медицина на начина на живот.

  Какво представлява атлантическата диета?

  Атлантическата диета включва прясна риба, особено треска, с известно количество червено месо и продукти от свинско месо, млечни продукти, бобови растения, пресни зеленчуци, картофи, които обикновено се консумират в зеленчукови супи, пълнозърнест хляб и умерена консумация на вино. Въпреки че част от менюто може да е характерно само за тази част на Португалия и Испания, подобна диета може да се срещне в някои части на Чехия, Полша и Обединеното кралство, твърдят експерти.

  За сравнение, отличената с награди средиземноморска диета е на растителна основа, като по-голямата част от всяко хранене е съсредоточена върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, малко ядки и със силен акцент върху екстра върджин зехтина.
  Червеното месо се използва пестеливо, обикновено само за овкусяване на ястията. Насърчава се консумацията на здравословна, мазна риба, която съдържа омега-3 мастни киселини, а яйцата, млечните продукти и птиците се консумират в много по-малки порции, отколкото в традиционната западна диета.

  Подобно на средиземноморската диета, атлантическата диета се фокусира върху домашно приготвената храна, сервирана в семеен стил, като се набляга на социалните контакти между приятели и семейство. Разумното хранене, общуването по време на хранене и ежедневното ходене пеша или каране на колело са в основата на средиземноморската диета - счита се, че те са също толкова важни, колкото консумираните храни.

  "Насърчаваме поне 20 минути на хранене" за съзнателно хранене и общуване, казва регистрираният диетолог от Атланта Рахаф Ал Бочи в предишно интервю за CNN, посветено на средиземноморската диета.

  Проучване, публикувано през декември 2023 г., установява, че спазването на атлантическата диета, известна още като южноевропейска атлантическа диета, намалява риска от смърт по каквато и да е причина за период от 14 години в Португалия, Испания, Чехия, Полша и Обединеното кралство при хора без тежки хронични заболявания. Диетата намалява и риска от смърт от сърдечносъдови заболявания и рак за близо 36 000 участници в проучването на възраст между 18 и 96 години.

  Предишни изследвания посочват някои от причините, поради които тези групи храни могат да бъдат полезни, казват авторите. Консумацията на повече риба, бобови растения и зеленчуци се свързва с по-ниски нива на С-реактивен протеин - признак на възпаление в организма.

  Консумацията на треска, бобови растения и зеленчуци е от полза за понижаване на кръвното налягане, а рибата като цяло помага за намаляване на нивата на триглицеридите - мазнини в кръвта, които допринасят за втвърдяването на артериите и сърдечните заболявания.

  Други проучвания показват, че консумирането предимно на атлантическа храна може да намали инсулина, инсулиновата резистентност, систоличното кръвно налягане, общия холестерол, индекса на телесната маса (ИТМ) и обиколката на талията.

  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »