Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.02.2024  » Защо не трябва да давате шоколад на деца под три години


  На деца под 3-годишна възраст не трябва да се дава шоколад. Този продукт, подобно на морските дарове, цитрусовите плодове, кафето и какаото, може да предизвика алергии при малчуганите, предупреди детският гастроентеролог Екатерина Яблокова, доцент в катедрата по детски болести в Клиничния институт по детско здраве "Сеченов", предаде "Дарик".

  Яблокова отбелязва също така, че подходите към алергиите при децата се променят. Ако по-рано алергените се изключваха от диетата на най-малките, сега се родителите опитват да ги дават по малко наведнъж, така че тялото да свикне с тях.

  Гастроентерологът одобрява този подход, тъй като смята, че недобре захранените в миналото деца развиват множество алергии, в резултат на които качеството им на живот като зрели хора се понижава - те постоянно се страхуват да не изядат нещо нередно на масата, което дори може да доведе до пристъпи на паника.

  Затова лекарите препоръчват да привикнете детето си като му давате по-малко от тези храни и наблюдавате реакцията на организма. В резултат на това трябва да се развие правилна имунна адаптация.

  И все пак не трябва да давате всичко на детето си от раждането. Редица храни под тригодишна възраст обикновено са забранени, тъй като могат да провокират алергии. Експериментирането и даването на храна на бебето от общата трапеза също не е добра идея, добавя детският гастроентеролог.

  По правило допълнителното хранене започва със зеленчуци и зърнени храни. По-добре е да въвеждате нов продукт сутрин или следобед, за да наблюдавате реакцията на бебето. Ако изпражненията са ненормални, поведението на детето се е променило и нещо не е наред с кожата, не продължавате да давате продукта.

  Освен това е важно да запомните, че алергиите са не само сърбеж по кожата, но и опасност за развитие на анафилактичен шок.

  * Новинарските материали не могат да бъдат приравнени с лекарско предписание. Преди да вземете решение за вашето здраве или за здравето на детето си, консултирайте се със специалист.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »