Неделя, 3 Март 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.02.2024  » Махнете тези растения от дома си, вредни са

  Стайните цветя са неразделна част от интериора на много домове. Те внасят уют на обитателите им, като красят със своя вид и понякога аромат. Растенията изпълняват редица полезни функции - участват в процеса на фотосинтеза и поддържат оптимален микроклимат в помещенията. Също така добре знаем, че пречистват въздуха.

  Малцина обаче знаят, че някои от тях могат да се превърнат в реална заплаха за здравето, особено за възрастните хора. Тук ще изброим пет стайни растения, от които трябва да се откажете, колкото и любими да са ви те.

  Мушкато - задушлив аромат

  На пръв поглед мушкатото може да изглежда като невинно и дори приятно растение. Това цвете обаче може да се превърне в реална заплаха за здравето на възрастните хора.

  Листата на мушкатото съдържат опасно вещество - примин, което може да причини тежки алергии, хрема и кожни раздразнения. При по-възрастни хора с дихателни проблеми това растение може да стане причина за влошаване на състоянието им.

  Монстера - просто чудовище

  Монстерата, въпреки че изглежда като екзотично растение, може да се превърне в огромен проблем в дом, в който живеят възрастни хора. Тя абсорбира големи количества въздух, което може да бъде вредно за възрастните хора.

  В допълнение, цветето има отровни листа, които, ако влязат в контакт с лигавицата, могат да причинят възпаление и парене.

  Фикус - не го пипайте

  Популярният фикус може да бъде опасен за здравето на по-възрастните хора. Млечният му сок предизвиква алергични реакции, дерматит и кожни раздразнения. При поглъщане може да причини болка, подуване на лигавицата, повръщане и диария.

  Азалия - нектар убиец

  Не само листата, но и нектарът на азалията съдържат отровен сок. Ако този сок попадне в организма, той може да причини прекомерно слюноотделяне, сълзи, сополи и дори повръщане. При по-възрастните хора такива реакции могат да бъдат особено силни, което прави азалията опасно растение в дом, в който живеят старци.

  Токсично "женско щастие"

  Спатифилумът, известен още като "женското щастие", може да се окаже още едно отровно растение. Той съдържа калциев оксалат, който предизвиква дразнене в устата и стомаха. Поглъщането на това вещество може да доведе до коремни болки, гадене и диария.

  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »