Понеделник, 4 Март 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.11.2023  » Каква е разликата между узо и мастика?

  Макар да са малко географско място, на Балканите се преплитат богата история и патриотарска страст, което крие в себе си богатство от храни и напитки, всяка от които се гледа като уникална и неповторима.

  В този лабиринт от "криви огледала" откриваме две уникални напитки - узо и мастика. Нека разгледаме какви са разликите между типичните за Гърция напитки и какво ги прави толкова специални.

  Мастика

  Мастиката, произлизаща от остров Хиос, разкрива своята уникалност с добавката на смолата от дървото мастиха. Тази ароматна напитка има по-остър вкус, който ясно се отличава от ракията и узото. В България мастиката става популярна през 19 век, когато търговците на вино я внасят от Хиос и Лесбос. Неоспоримо влияние върху популярността и признанието ѝ има цар Борис III, който се влюбва в нея, пише Блиц.

  Легендата разказва за спасяването на гръцки военнопленник, което води до ежегодни подаръци от бурета мастика, подчертавайки важността ѝ в българската култура.

  Узо

  За да разгадаем тайната на Гърция, трябва да опитаме узото - анасонова напитка, чиято история започва през 1856 г. с основаването на първата компания за производство на узо от Никола Кацарос.

  С течение на времето, това се превръща в най-популярната марка узо в Гърция и света. Произходът на името "узо" остава мистерия, но три теории предлагат различни възможности, включително гръцка дума за "мирис", турската дума за "грозде" и италианска фраза, свързана с Марсилия.

  В света на Балканите, мастиката и узото са две уникални напитки, които с лекота ни пренасят в сърцето на региона. Мастиката, със своя остър вкус и история, обогатява българската традиция, докато узото, с анасоновия си аромат, представлява неотменна част от гръцката култура. Разликите в техните вкусове и истории ги правят уникални, и ценни представители за Балканите.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »