Понеделник, 15 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2023  » Микроби могат да направят лунната почва плодородна


  Почвени бактерии от Земята биха могли да помогнат за отглеждането на растения в лунните бази, пишат изследователи в статия в научното списание Communications Biology.

  Китайски учени са установили, че лунната почва може да бъде направена подходяща за отглеждане на земна флора, ако се добави култура от три микроба, които могат да извличат фосфор от лунните скали и да го доставят до корените на растенията. Такива микробни добавки ще направят възможно отглеждането на растения на лунните бази.

  "Проверихме дали микробите могат да се използват за превръщане на лунната почва в субстрат за отглеждане на растения. Експериментите ни показаха, че три от петте изследвани от нас бактерии, които могат да извличат фосфор от неорганична среда, могат да живеят в лунната почва, да увеличат бионаличността на фосфорните съединения и по този начин да ускорят растежа на растенията", пишат изследователите.

  До този извод стига екип от изследователи, ръководен от професор Сун Чженцай от Китайския земеделски университет в Пекин, при провеждане на експерименти върху аналози на реголит - лунна почва, състояща се от натрошени фрагменти от астероиди, метеорити и скали от кората на естествения спътник на Земята.

  Авторите на статията изследват химичния състав на аналоговата почва, доставена на Земята от мисията "Аполо 14", и установяват, че тя съдържа много малко разтворими фосфорни съединения, които са от решаващо значение за растежа на растенията. Учените предполагат, че техният недостиг може да бъде отстранен, ако в лунната почва живеят колонии от земни бактерии, способни да извличат фосфор от неразтворимите лунни скали и да го превръщат в "ядливи" за растенията форми.

  Имайки предвид тази идея, изследователите наблюдават дали пет вида почвени бактерии, включително четири вида от рода Bacillus и една бактерия от вида Pseudomonas fluorescens, са в състояние да направят това. Тези експерименти показват, че три от петте вида активно се размножават в реголита и увеличават концентрацията на разтворим фосфат в почвата.

  Учените въведоха смес от тези бактерии в проби от лунната почва, където бяха засадени разсади от Nicotiana benthamiana, австралийски вид тютюн. Последвалите наблюдения показват, че бактериалните култури ускоряват набирането на биомаса на това растение около четири пъти, в резултат на което тютюнът расте в аналог на лунния реголит почти толкова бързо, колкото и на Земята.

  През последните години стотици научни екипи от цялата планета работят по разработването на технологии, които биха могли да използват слънчевата светлина и местните ресурси на Луната, за да осигурят на бъдещите лунни бази и колонии кислород, вода, храна и всички други необходими ресурси. Някои такива експерименти се провеждат върху образци от истинска лунна почва от програмата "Аполо" (САЩ), както и върху техни изкуствени аналози.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »