Понеделник, 15 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2023  » Прекалено интензивните упражнения отслабват имунитета


  Лоши новини за всички любители на екстремните упражнения: прекомерният интензитет може да отслаби имунната ви система. Това може да е проблем за работещите с професии, които изискват физическо натоварване, като например спортистите.

  "Хората, които са в много добра физическа форма, може да са по-предразположени към вирусни респираторни инфекции непосредствено след интензивни физически упражнения", предполага биомедицинският учен от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) Ернесто Накаясу. "Наличието на по-малка възпалителна активност за борба с инфекцията може да е една от причините".

  Въпреки че има сериозни доказателства, които предполагат, че умерената физическа активност сред здрави индивиди може да благоприятства имунната система в дългосрочен план, това, което се случва с имунната система директно след интензивни упражнения, е противоречиво.

  Има малко надеждни доказателства в подкрепа на твърдението, че интензивните упражнения повишават риска от инфекции, въпреки че няколко предишни проучвания отбелязват инфекция на горните дихателни пътища при спортисти, в сравнение с контролните групи, след напрегнати дейности. Не е известно дали това са корелации или причинно-следствени връзки.

  Така Накаясу и колегите му тестват кръвната плазма, урината и слюнката на 11 пожарникари преди и след 45 минути интензивни упражнения, при които теглят до 20 килограма екипировка по хълмист терен.

  „Искахме да разгледаме задълбочено какво се случва в тялото и да видим дали сме в състояние да открием опасност от изтощение в най-ранните му етапи“, обяснява биоаналитичният химик от PNNL Кристин Бърнум-Джонсън.

  Няма съмнение, че упражненията правят чудеса за здравето ни, но се оказва, че те могат да имат и обратен ефект.

  Наред с очакваните физически промени, които помагат на телата ни да поддържат повишеното количество течности, енергия и кислород, което изискват упражненията, се наблюдава намаляване на молекулите, участващи във възпалителния процес. Това е съпроводено с увеличаване на опиорфина, който разширява периферните кръвоносни съдове.

  Какво в крайна сметка означават тези промени за краткосрочната функция на имунната система, не е ясно, но изследователите имат няколко предположения.

  „Опиорфинът може да увеличи притока на кръв към мускулите по време на режима на упражнения, за да подобри доставката на кислород и хранителни вещества“, пише екипът в своята статия, публикувано от "Science news".

  "Ние постулираме, че намаляването на възпалителните молекули, които наблюдаваме в слюнката след тренировка, може да представлява адаптивен механизъм за подобряване на обмена на газ в отговор на по-високото клетъчно търсене на кислород."

  Промени има и в оралния микробиом на участниците. Учените предполагат, че това се дължи на увеличаването на антимикробните пептиди, открити в устата на пожарникарите след интензивната им дейност, вероятно за да компенсират имунното забавяне, въпреки че това заключение се оспорва.

  Пожарникарите са изложени на уникално въздействие на мръсен въздух по време на пожари, което също може да промени имунните им реакции. Нещо повече, в това проучване са разгледани само здрави и активни мъже, предупреждават изследователите, така че са необходими допълнителни изследвания сред по-широка общност, за да се потвърдят техните констатации.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »