Четвъртък, 30 Ноември 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2023  » Прекаляването с орехите уврежда черния дроб

  Много от нас познават полезното влияние на орехите върху здравето на човека. Както се оказва обаче, прекаляването с тези вкусни ядки може да се окаже вредно. Диетологът Моника Рейнагел, автор на многобройни изследвания на тема здравословно хранене, твърди, че прекалената консумация на орехи може да доведе до рак на черния дроб, пише zdrave.to.

  Полезният орех е съставна част на много диети и системи на хранене, които помагат при много болести, както и за сваляне на килограми. Последни изследвания на учените обаче показват, че орехите не са толкова безвредни, както се смяташе досега.

  Авторът на изследванията в областта на правилното хранене, известният учен Моника Рейнагел, обяснява защо прекалената консумация на орехи може да е опасна. Според нея съдържащите се в тях вещества могат при натрупване в организма да станат причина за онкологични и други заболявания на черния дроб. Орехите могат да навредят заради голямото количество афлатоксин в тях, производно на вредна гъба.

  Този организъм обикновено се открива в почвата и е способен да влияе на някои хранителни култури. Преди всичко на зърнени култури, бобови, както и на орехите. Засегнатите култури започват да гният, при което в тях се изработват редица потенциално вредни съединения - микотоксини, сред които и афлатоксини, отдавна признати за канцерогени. Ако постоянно биват усвоявани, те увреждат черния дроб и могат да станат причина за онкологични заболявания. Освен това спорите на гъбата дразнят и са способни да разрушават белодробните клетки.

  Въпреки всичко това в орехите се съдържа и голямо количество витамин Е. Той е полезен за кожата, за сърдечносъдовата система и за мозъка. Съдържат се и много фитостероли, които регулират нивото на холестерола.

  В крайна сметка орехите наистина помагат за подобряване на сърдечната и мозъчната функция и на кръвоносните съдове, но консумирани в прекалено голямо количество влияят негативно на черния дроб.

  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »