Понеделник, 15 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.09.2023  » Защо поглъщането на хапче без вода може да е опасно?

  Приемът на лекарства се налага по различни причини. Една от най-разпространените им форми е хапчето. Преглъщането на таблетките става в присъствието на вода, като количеството ѝ варира според особеностите на медикамента. Някои хапчета е добре да се приемат с малко вода, други с повече, но при всички положения течността трябва да присъства.

  Преглъщането на хапчета без вода е опасно и не е препоръчително да се случва. Вярно е, че невинаги имате вода в себе си, за да изпиете хапчето, което трябва да приемете, но е от огромно значение да се въздържате от преглъщане на медикаменти „на сухо“.

  Още по-непрепоръчително е да ги дъвчете, за да ги преглътнете по-лесно без вода. Това може да причини сериозни увреждания на зъбите, венците, лигавиците в устната кухина.

  Защо поглъщането на хапче без вода може да е опасно?

  Всяка таблетка съдържа активни и помощни вещества, като всяко от тях е предназначено за разтваряне в определен момент, навлизайки в храносмилателния тракт. В повечето случаи таблетките започват да се разтварят след досег с течност.

  В устната кухина и хранопровода също се съдържат естествени телесни течности, които отключват разтварянето на таблетката. Именно това налага преглъщането на хапчето с вода, която да осигури бързото преминаване през хранопровода.

  Ако преглътнете хапче без вода, съществува риск то да заседне в хранопровода и да започне да се разтваря там. Това може да причини увреждания и раздразнения на лигавицата на хранопровода, които могат да се окажат много опасни.

  Химическата структура и състав на таблетките може да причини сериозно увреждане на тъканите. Колкото по-дълго хапчето стои в досег с лигавиците, толкова по-сериозен може да е ефектът.

  Ако таблетката не премине бързо и не достигне стомаха, където е предназначена да се разтвори, това може да причини поява на киселини, болка, парене, различни реакции, в някои случаи кървене и язви.

  Дори таблетката да не заседне в хранопровода и да не предизвика раздразнения, поглъщането ѝ в компанията на вода е от значение за по-качественото ѝ усвояване от организма. Препоръките за прием в описанието на медикаментите не са случайни и са установени след провеждане на необходимите тестове.

  Винаги следвайте точно указанията в листовката на медикамента. Никога не прибягвайте до прием на лекарство извън установените норми, пише az-jenata.bg.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »