Неделя, 1 Октомври 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.09.2023  » 7 хитринки, с които да спрем да преяждаме


  Преяждането е нещо, което не само пречи на красивата ви фигура, но и товари организма ви с излишни калории и вещества, които могат да влошат здравето ни с течение на времето. Понякога е ясно кога сте преяли, щом ви е станало тежко. Но понякога преяждането става неусетно без да разберете, поглъщайки много излишни калории и осъзнавайки това, когато вече е твърде късно.

  Всичко зависи от това каква храна консумирате и в какви комбинации. Някои храни носят много калории, тъй като са пълни с мазнини. Такива са ядките, сирената, млечните продукти, маслата, зехтинът, зърнените и пълнозърнестите храни, пише az-jenata.bg.

  Много често преяждането се случва, когато дълго време гладувате, умишлено или не, което ви кара в края на деня да погълнете обилна вечеря, за да утолите желанието за храна и липсата на енергия. В други случаи пък преяждането се състои в това да посегнете към сладки храни, десерти и други лакомства, само защото сте се въздържали от друга храна.

  Каквато и да е причината да преяждате, има някои начини да спрете да го правите и да контролирате глада си.

  Ето някои хитри трикове да спрете да преяждате и да въведете контрол в храненето.

  1. Повече сън
  Ако спите повече, това не само ще удължи периодите, в които не усещате глад, но и ще ускори метаболизма. Липсата на достатъчно сън забавя обмяната на веществата и пречи на нормалното им разграждане. Това води до липса на енергия и желание да запълните недостатъчните ѝ количества с храна, в повечето случаи носеща излишни калории.

  2. Изхвърлете вредните храни от шкафовете
  Прочистете кухненските си шкафове и местата, на които държите лакомства. Те не ви трябват, а само пречат на красивата ви фигура. Не дръжте лакомства, десерти и сладкиши в шкафовете, за да не се изкушавате.

  3. Никога не прегладнявайте
  Колкото по-често допускате да прегладнявате, толкова по-често ще нарушавате нормалния си ритъм на хранене. Организмът се нуждае от график и изградени навици, за да регулира обмяната на веществата си. Ако постоянно прегладнявате, рискът да преяждате след това е много голям.

  4. Пийте много вода
  Колкото повече вода приемате, толкова по-сити ще се чувствате. Водата допринася за подобряване на метаболизма и усвояването на хранителните вещества. Много често гладът, който изпитвате е по-скоро жажда. Затова не допускайте да се дехидратирате.

  5. Включете повече фибри и протеини
  Протеините и фибрите в храната дават много енергия и усещане за ситост. Това ще ви предпази от преяждане, защото ще се чувствате сити през по-голямата част от деня.

  6. Хранете се колкото се може по-бавно
  Съзнателното бавно хранене и дъвчене на храната дава възможност на мозъка да получи необходимите сигнали за ситост, изпращани от храносмилателната система.

  7. Използвайте малки съдове
  Когато се храните в малки съдове, това ще ви предпази от преяждане. Апетитните големи порции ви карат да се храните със сетивата си, а така преяждате неусетно. Ако използвате малки съдове, ще изядете толкова, от колкото реално имате нужда.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »