Неделя, 1 Октомври 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  29.05.2023  » Симптом за метаболитен синдром може да е надебеляване на корема


  При млад и здрав човек покачването на телесното тегло без промяна в начина на хранене и натрупването на килограми в областта на корема е първият симптом за евентуално наличие на метаболитен синдром. Това каза в интервю за БТА д-р Десимира Миронова, ендокринолог в болница „Лозенец“. По думите й след тях се появяват задух, сърцебиене и отпадналост.

  При жените в менопауза натрупването на телесна маса в областта на талията не винаги означава наличие на метаболитен синдром.

  Сред мъжете, страдащи от затлъстяване, се установяват репродуктивни проблеми, добави д-р Миронова.

  Доказването на метаболитен синдром започва с базови изследвания, като изследване на кръвната картина не показва нищо, посочи още лекарят.

  Метаболитен център

  В болница „Лозенец“ вече работи Метаболитен център, който ще обедини на едно място ендокринолози, гастроентеролози, психолози, физиотерапевти. Целта ни е в рамките на ден-два пациентът да може да се консултира с няколко специалисти и ако се наложи, веднага да се направят и изследвания, тъй като знаем колко демотивиращо действа на хората, когато трябва да отделят няколко дни, за да посетят различни лекари, допълни тя.

  В Метаболитния център ще може да се прегледа всеки, който види, че има промяна в теглото му, размера на дрехите, натрупване на мастна тъкан около корема.

  Метаболитният синдром е едно от малкото заболявания, при което пациентите сякаш остават разочаровани от диагностицирането, защото си мислят, че напълняват заради заболяване.

  Не винаги е нужно да се включи медикамент в терапията, тъй като напълняване се получава и заради неправилно хранене и липса на движение.

  Затлъстяване и метаболитен синдром сред деца

  Децата са в приоритетите на детските ендокринолози, защото случаите на детско затлъстяване вече са лавинообразни. При децата критериите за лечение на затлъстяване са по-специфични, посочи д-р Миронова.

  В отговор на въпрос дали децата надебеляват заради проблем в хормоналния баланс или надебеляването води до дисбаланс в хормоните д-р Миронова каза, че и двете твърдения са верни. Има моногенетични заболявания, свързани с промени в ген, водещи до генетично затлъстяване. В тези случаи лечението е много по-специфично, допълни тя и посочи, че в Европа са налични медикаменти за това лечение. Факторите на средата, храненето, намалената двигателна активност и застоялият начин на живот, който в много случаи родителите стимулират, давайки електронни устройства на децата си, могат да бъдат фактори за детското затлъстяване, още повече - ако има и семейна обремененост. Проучвания, направени сред майки, които са били със затлъстяване преди бременността си, показват, че многократно нараства рискът детето да развие метаболитен синдром и затлъстяване до навлизането му в пубертета. Дори семейството да има добра двигателна култура и да се храни балансирано, когато детето се „сблъска“ с джънк фууд или с друга вредна храна, която винаги е по-сладка, по-примамлива и силно маркетирана, то, рано или късно, посяга към нея.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »