Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.05.2023  » Земните пчели загряват, когато носят прашец  Учени от САЩ установиха, че носенето на прашец значително повишава телесната температура на земните пчели, съобщи ДПА. Според изследването, публикувано в сп. „Байолъджи летърс“, телесната температура на земните пчели, докато те носят прашец, е значително по-висока от температурата на пчелите, които се придвижват без товар. Това ново разбиране за активните телесни температури на пчелите повдига въпроса за това как тези насекоми ще бъдат повлияни от глобалното затопляне.

  По-конкретно проучването на университета на Северна Каролина установи, че телесните температури на пчелите се повишават с 0,07 градуса по Целзий за всеки милиграм прашец, който носят.

  „Затоплянето от носенето на прашец може да постави земните пчели в рамките на тези стресиращи, критично горещи температури“, каза водещият автор на изследването Малия Наумчик. „Това води до важни последици за земните пчели и глобалното затопляне. Тъй като температурите на околната среда се повишават, температурният диапазон на пчелите по време на работа може бъде значително намален.“

  Телесната температура на земните пчели се определя най-вече от околната среда. Тъй като земните пчели, натоварени с цветен прашец, са по-затоплени от тези без товар, това може да означава, че носенето на много прашец в горещ ден излага пчелите на по-голям риск от достигане на потенциално смъртоносни за тях температури, предполагат експертите.

  Прашецът играе важна роля във всеки етап от живота на земната пчела. По думите на учените, ако пчелите не могат да се сдобиват с цветния прашец, колониите им няма да могат да оцелеят.

  „Това е особено важно, тъй като земните пчели вършат незаменими дейности в екосистемите и са ключови опрашители в селското стопанство, особено в Съединените щати и Европа“, каза Елза Йънгщад, професор по приложна екология и ръководител на изследването.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »