Понеделник, 20 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.05.2023  » Защо пиенето на вода през нощта не е полезно?
  Жаждата може да ви събуди през нощта. За да я успокоите, вероятно държите бутилка с вода до леглото. А ако не, вероятно желанието за няколко глътки вода ще ви накара да станете и да се разходите до чешмата. На всеки се е случвало да се събуди посред нощ и да му се пие вода. Но защо това не е полезен навик? Защо трябва да избягвате да пиете вода през нощта или вечер преди лягане?


  Ако пиете вода преди лягане, късно вечер или през нощта, това ще наруши съня ви. Според mindbodygreen.com, пиенето на вода през нощта предизвиква чести позиви за уриниране, които прекъсват съня, а това вреди на механизмите му. Дълбокият сън е много важен за всички метаболитни процеси в тялото. Колкото повече REM сън или сън в дълбока фаза получавате, толкова по-добре за организма и всички функции в органите и системите.

  Липсата на достатъчно сън не засяга само късното заспиване и ранното ставане. Прекъсването на съня през нощта има не по-малко негативни ефекти върху процесите на съня. Честото ставане през нощта заради жажда или заради позиви за посещение на тоалетната може да влоши функциите на мозъка, червата, имунната система, да се отрази негативно на премахването на стреса, на метаболитните процеси, на синтеза и преноса на хормони.
  Липсата на сън може да повлияе зле на цялостното здраве. Възможно е да се наблюдават повишения в кръвното налягане, холестерола, промени в имунната функция, да се увеличи възпалението и рискът от някои заболявания. Това сочат данни от проучване от 2012 година, публикувани в European Journal of Psychology, цитирани от healthdigest.com.

  Пиенето на вода през нощта или преди лягане може да предизвика така наречената ноктурия или нужда от посещение на тоалетната по малка нужда през нощта. По принцип, организмът е устроен така, че да не се налага да ставате нито веднъж до тоалетна по време на сън. Въпреки че нощното ставане е често срещан проблем и може да е продиктуван от много причини, не би трябвало да се налага да ставате нито веднъж през нощта по малка нужда.

  Ако пиете оптимално количество течности и те са разпределени на равни части през целия ден, това не би ви накарало да ставате през нощта да пиете вода или да посещавате тоалетната. Но ако цял ден не пиете вода, вероятността да ожаднеете късно вечер или през нощта, е значително по-голяма. Това ще попречи на нормалното протичане на механизмите на съня. Пиенето на вода и ставането до тоалетна през нощта нарушава цикъла на съня и може да има сериозни последици за здравето, според Sleep Foundation.

  Колко часа преди лягане е добре да спрете да пиете вода?

  Най-общо казано, няма конкретно време, в което е добре да пиете вода. Приемът ѝ трябва да е равномерно разпределен през целия ден, но разбира се невинаги това е възможно. Препоръчително е да поддържате организма си добре хидратиран през цялото време. Не е забранено да изпиете чаша вода късно вечер, дори може да се счете за препоръчително, според healthline.com, защото през нощта тялото губи голяма част от водата, което може да ви събуди заради жажда. Просто не трябва да прекалявате с количеството течности.

  Най-добре би било, ако се съсредоточите върху редовния прием на вода и полезни течности през деня. Препоръчва се да се консумират средно по 2 литра течности на ден, според клиника Майо. Това количество търпи промени в зависимост от района, в който живеете и физическата активност, която имате.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »